De jaren ’50 in de Torenstraat

Geboren in 1949 woonde ik tussen 1952 en 1959 in de Torenstraat 122 d, op de bovenste verdieping boven de fietsenwinkel van Ton op de hoek van de Zuilingstraat.

In de Zuilingstraat was een plaats die toegang gaf tot de werkplaats van de fietsenwinkel, waar knecht Klaas aan het werk was. Op de plaats waren mijn vriendjes Siebren en Karel en ik vrijwel dagelijks aan het “kaarten” met in tweeën geknipte voorkanten van sigarettendoosjes. Niet alleen die van Miss Blanche en Chief Whip, maar ook die van Three Castles, Curzon, Golden Fiction en wellicht nog andere merken. De doosjes kwamen van ouders en andere familieleden, maar werden ook opgeraapt van de straat. Vooral als de apparatenfabriek Thabur in de Zuilingstraat uitging werd de Torenstraat afgespeurd of iemand een leeg doosje had weggegooid (recycling avant la lettre). Er waren overigens ook halve doosjes in omloop met 10 sigaretten. Het kaarten leek op pesten, zij het dat het niet de bedoeling was om zoveel mogelijk kaarten kwijt te raken, maar juist om zoveel mogelijk kaarten te winnen. Wat roken die kaarten lekker naar tabak.

Terwijl ik dit schrijf komen nog veel herinneringen aan die tijd boven, zoals op de step naar de kleuterschool aan de Laan met een buitenspeelplaats aan de Jan Hendrikstraat, juffrouw Van Tuinen, de waterbak en de herfsttafel; fietsen leren op het (doortrap)fietsje van Tineke Ton; menigmaal ging ik onderuit als de bocht naar het Westeinde of de Vleerstraat te scherp werd genomen; het zigeunerparkje aan de Vleerstraat; de lucht van de koffiebranderij Kok op de hoek van het Westeinde en de Assendelftstraat; ’s zomers het geluid van het afslaan op de mat door de judoka’s van de school op de eerste verdieping van Amicitia; ook het geluid van de motoren voor Florencia (niet Valencia) als ik van de warmte niet kon slapen klinkt me nog in de oren. In de blauwe stacaravan tussen de Zuilingstraat en het badhuis werden dagelijks frieten gebakken; aan de overkant in de Nobelstraat was aan de zijkant een raam van Florencia van waar uit we af en toe een zak koekkruimels konden krijgen.

Joop Bakker
joop.bakker49@gmail.com

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann