Het Boterklokje en Haagse Harry

Beste Hagenaars of Hagenezen, velen hebben de klok horen luiden, maar weten niet waar de klepel hangt. Alleen Haagse Harry weet het inmiddels wel, want hij hoort het iedere dag achter zijn rug slaan en spelen. Ja, het is het Boterklokje aan de gevel geschroefd van restaurant de Boterwaag. De Stichting Carillon heeft ervoor gezorgd dat deze klok aan de muur kwam te hangen, zoals die er tijdens de vijftiende eeuw ook gehangen heeft.

Het is beslist de moeite waard om eens te gaan kijken en als u om 12.00 uur langs loopt ook eens te horen hoe het alles klinkt en vroeger geklonken moet hebben. Niet dat we dit loopje achter Harry zijn rug om doen, welnee, hij vindt alles goed, die goedzak! Ik weet zeker dat u heel vaak de klok gemist heeft om ernaar te luisteren. Je fietst er heel vlug voorbij. Ik moet hier wel even bij vermelden dat de klok op zondag niet te beluisteren is. Ach, een enkele kerk zal het op zondag wel overnemen. Vraag het maar aan Harry.

Dan is er natuurlijk ook het carillon van de Grote Kerk. Vlakbij! Heel wat anders. Jaren geleden mochten enkele bezoekers de toren beklimmen. Toen was Heleen v.d. Weel de beiaardier. Prachtig om uit te kijken over de stad Den Haag. We mochten toen een klein tikje geven op de bronzen klok. Leuk! Maar goed, even wat anders. Op dezelfde muur van de Boterwaag zie je enkele botertonnen gebeiteld in de muur. Ook mooi om te zien. Dat alles is in 1681 gebouwd aan de Grote Markt.

In 1884 was de Boterwaag een tijdelijke gevangenis. Dat had te maken met de Haagse Schutterij die daar de intrek nam en ik heb vernomen dat die schutterij eerder in een enorm apothekersgebouw aan de Prinsegracht gevestigd was, maar waar alles nu om draait is het Boterklokje. Het was natuurlijk niet zo dat je een pakje boter ging halen en dat dan de klok ging luiden. Welnee, het hoorde bij de handel. Ik moest even denken aan de kaasdragers te Alkmaar. Die lopen zich nog steeds een ‘kaas in het rond’. Nee, wij nemen een borrel of koffie binnen in de Waag. Dat is geen waagstuk, maar wel lekker!

Nou, Harry, ik heb weer aardig geroddeld over de dingen die achter jouw rug gebeurden. Jammer dat je niet eens even om kon kijken. Maar ja, zo is het leven nou eenmaal, nietwaar?

Peter Willemse
wilbo@casema.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann