Henk Boas (1922-1990), doelman van HBS

HBS / ‘Houdt Braef Stant’ vormde in de dertiger jaren samen met HVV de top van het Haagse voetbal. ADO en VUC waren wel al in beeld maar vooral VUC zou pas na 1938 goed aan haar opmars beginnen. HBS werd in 1893 opgericht. In de vóóroorlogse jaren kwam bij HBS een keeper in beeld die een bekende naam bij het Haagse voetbal zou worden: Henk Boas.

Ook op de website dehaagsevoetbalhistorie.nl vind ik een oude foto van Henk (vierde van rechts) op een foto van L. Tokkie. Hier staat hij bij het elftal van ‘de Ooievaars’ en het is 1941. Geboren in 1922 werd hij in 1936, dus op 14-jarige leeftijd, lid van HBS. Al snel klom hij op tot fameuze keeper van het 1e, die ook in het nationaal elftal zou spelen, tot hij tijdens een wedstrijd op 15 november 1942 zwaar letsel opliep. Vlak voor het doel werd hij tijdens een wedstrijd ruw tegen de grond gelopen door ADO-speler Joop Eversteijn, waarna hij nog een schop tegen de rug mocht incasseren. De pijn verbijtend heeft hij nog even door willen spelen, maar al snel werd Henk met vocht in zijn longen (op de fiets) naar het ziekenhuis gebracht, waar hij gelijk drie weken mocht blijven. Recent werden we geïnformeerd over een ‘foute sliding’ die een paar duizend euro boete en 100 uur taakstraf opleverde. Ik ben benieuwd hoe die actie van indertijd (die HBS in feite als concurrent uitschakelde) nu zou zijn beoordeeld, maar ja, de tijden waren toen nogal anders en het zou kort erop wel heel wat erger worden.

Hierna heeft Henk Boas nog wel incidenteel gespeeld tijdens het laatste speelseizoen 1943-1944. Daarna werd niet meer gevoetbald, doordat veel spelers verdwenen (zowel letterlijk als figuurlijk, doordat zij werden opgepakt of onderdoken), omdat er minder voedsel beschikbaar was en men dus geen energie meer had en niet in de laatste plaats door een voetbalverbod van de Duitsers. Ook Henk dook in 1944 onder in de Van Speijkstraat. Na de bevrijding heeft Henk incidenteel nog wel gespeeld in het 2e maar de lust was – ook vanwege zijn letsel – verdwenen. Wel heeft hij jaren in de jeugdcommissie gezeten. Henk is gestorven in 1990. Wie herinnert zich hem nog en weet aanvullingen op mijn verhaal?

Rob Stappers
rob.stappers@oriste.dds.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann