Wie wat bewaart, die heeft wat

In ons familiearchief kwam ik enige tijd geleden een oude rekening van Hulshoff en Esselmann tegen. Mijn ouders zijn 1936 getrouwd en hebben hun woning door Hulshoff laten inrichten. En wat doe je nu met zo’n rekening? Niet zo veel, maar vernietigen is ook zonde.

Op internet zag ik dat dit bedrijf nog steeds en op de zelfde plek bestaat. Ik heb toen contact het de firma Hulshoff opgenomen, en daar waren ze er wel blij mee.

Er werd mij verteld dat er in het winkelpand een klein museumpje aanwezig was, waar het een en ander over de historie van het bedrijf bewaard werd, en dit zou er goed bij passen. Als enige vergoeding heb ik gevraagd, een foto op te sturen van hun nieuwe aanwinst, en dat is gebeurd.

Hulshoff en Esselmann
Op 4 december 1890 trekt een plechtige begrafenisstoet door Den Haag. Koning Willem III is gestorven. Op het Spui ziet het zwart van de mensen. Onder de toeschouwers bevinden zich twee Duitse emigranten: Heinrich Josef Hulshoff (1860-1948) en zijn collega en vriend Esselman. Ze werken in een winkel in Leiden en hebben tien jaar lang iedere cent opzij gelegd om een eigen zaak te beginnen. Dag en nacht hebben zij gewerkt, slapen deden ze achter de toonbank. De zeldzame vrije dag in Den Haag doen zij een vondst die hun verdere leven zal bepalen: een leegstaand winkelpand, midden in het centrum.

In maart 1891 openen de twee compagnons op het Spui de winkel Hulshoff en Esselmann. Ze verkopen er stoffen, tafellinnen en lingerie. Nu bestaat het bedrijf nog steeds, op bijna dezelfde plaats. De naam is sinds 1950 gekortwiekt tot Hulshoff. Esselmann was al in 1905 teruggetreden. In de loop der jaren is het karakter van het bedrijf veranderd. Uit een winkel voor ‘de gewone man’ met tafellakens en lange onderbroeken, groeide een luxe meubelzaak.

Familiebedrijf
Heinrich Hulshoff overleed in 1948. Zijn oudste zoon, de vader van de huidige directeur werkt van 1920 tot zijn overlijden in 1954 in de zaak. Na diens dood nam zijn vrouw enkele jaren de leiding over. Sinds de jaren zestig breidde het familiebedrijf zich steeds verder uit. De ene nieuwe vestiging na de andere werd geopend, in 1972 (Leidschendam) zelfs door twee circusolifanten die in hun ijver de hele voordeur eruit trokken.

Deze oude orderbevestiging betreft de stoffering van de etagewoning van mijn ouders in 1936. Heel de woning met vloerbedekking, twee trappen met lopers en roeden, velours gordijnen en vitrages, ook alle meubels zijn gekocht bij Hulshoff. De nota’s van de meubels uit 1936 liggen nu ook in het archief van de firma Hulshoff in Den Haag.

Wim Fase
w.fase@upcmail.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann