Hobbemastraat

Mijn vader was Leen Enthoven. Hij is een groentewinkel begonnen in de Hobbemastraat. Eerst op nummer 142, later op de hoek van de Gerard Doustraat en de Hobbemastraat, nummer 117. Op nummer 142 is na hem een bloemenzaak gekomen van G. Meijer. Mijn vader wilde graag een hoekpand hebben, omdat daar dan twee etalages zijn.

Ikzelf ben geboren in 1945 in de Hobbemastraat 117 en heb een oudere zus en broer die daar ook zijn geboren. In 1957 is mijn vader met zijn gezin naar de Herderslaan verhuisd. Op 1 januari 1970 hebben mijn vrouw en ik de groentewinkel overgenomen en zijn we gaan wonen op Hobbemastraat 121. Slagerij Rateland zat op de andere hoek, op nummer 119. Daarnaast was een café, het kleine fabriekje Stablitz, dan slager Sijs, dan kwam het speelgoedpaleis en op de hoek van de Vaillantlaan de ACS-stomerij.

Op de andere hoek: Jamin, snackbar Tieleman en melkboer Neeleman met zijn pakhuis ernaast, een winkel in waspoeder e.d., daarnaast G. Arend (fietsen), hiernaast bovengenoemde bloemenwinkel G. Meijer en daarnaast op de hoek Eden manifacturen.

Op de andere hoek van de Gerard Doustraat zat boeken en schrijfwaren Papp (Hoogervorst), dan een schoenmaker, daarnaast glashandel Van Es, dan Teddy huishoudelijke artikelen (een dubbel pand) en op de hoek snackbar Homi.

Op de hoek Hobbemastraat en de Teniersstraat zat A. Meijer met groente en fruit, daarnaast een rooms-katholieke winkel met beelden, rozenkransen en dergelijke. Dan kwam de H. Hartkerk met daarnaast de drogist Salamander en op de hoek weer een slager.

Aan de overzijde, hoek Rubensstraat, zat een sigarenwinkel. Nu terug richting de Vaillantlaan was er volgens mij een winkel met twee kleine raampjes waar ze stopcontacten en aanverwante artikelen betreffende elektriciteit werd verkocht. Dan kwam de muur van houthandel Dekker, daarnaast een slager en op beide hoeken van de Herderslaan zat volgens mij een duivenwinkel met ernaast een pakhuis, dan kwam bakker Max v.d. Zijden, dan kruidenierszaak Insulinde, dan een lampen(kappen) zaak. Dan zijn we weer op de hoek van de Gerard Doustraat waar mijn vader zijn groentezaak had.

In de 2e Gerard Doustraat zat een bakkerij van Hus van de familie Van Bilsen, een melkboer en badhuis, jeugdhonk, fietsenwinkel en de glashandel van Van Houten. Hij maakte mooi glas-in-lood en er wordt beweerd dat zijn zoon in Italië was getrouwd met een Italiaanse prinses. Hij speelde gitaar en hij zou plaatjes hebben gemaakt.

Dit zijn mijn jeugdherinneringen aan de Hobbemastraat met de daar (toen) winkelbedrijven die ik mij nog kan herinneren. Wij speelden toen nog op straat en het was een leuk spel om spijkers op de tramrails van lijn 6 te leggen als de tram eraan kwam. Resultaat: platte spijkers. Ook gingen we dreggen in de singel en werd er veel troep naar boven gehaald.

Leo Enthoven
lenthoven@kpnplanet.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann