De goede oude radio

De radio is voor velen een verouderd medium dat inmiddels praktisch helemaal verdrongen is door de televisie, Maar het heeft bij menigeen veel onvergetelijke en prettige herinneringen achtergelaten.

Het was ingenieur Itzerda die vanuit de Beukstraat in Den Haag in 1919 de eerste publieke Nederlandse radio-uitzending verzorgde. In de beginjaren hadden de radio-uitzendingen een ontspannend karakter. De AVRO zag zich na haar oprichting in 1927, aanvankelijk als de enige toekomstige omroep. Haar uitzendingen zouden naast het ontspannend karakter, ook een cultureel aspect moeten krijgen.

In 1930 verleende de overheid echter eveneens zendtijd aan de katholieke KRO, de protestants-christelijke NCRV en de socialistische VARA. Deze omroepverenigingen zagen het tevens als hun taak het educatieve element aan de uitzendingen toe te voegen.

Zo door de jaren zal menigeen zich als de populaire programma’s kunnen herinneren de Bonte Dinsdagavondtrein, met onder andere ‘Snip en Snap’ en ‘Peter Pech’. Evenals de kookrubriek van mevrouw Lotgering-Hillebrand en de naailessen van mevrouw Ida de Leeuw van Rees ‘Met Naald en draad’, rubrieken die op een vaste groep trouwe luisteraars konden rekenen. De Arbeidsvitamine, een doorlopend platenprogramma dat van maandag tot en met vrijdag tussen tien en twaalf uur werd uitgezonden, was een geliefd en veel beluisterd programma. Op deze muziek werd niet alleen in veel werkplaatsen afgestemd, maar ook in de huiskamers werden deze klanken vaak als achtergrond gehoord.

Radio-orkesten
De vaste radio-orkesten zullen ook in heel wat geheugens verankerd blijven. Om er maar een paar te noemen: De Ramblers onder leiding van Theo Uden Masman, De Skymasters, de Kilima Hawaiians, Malando en het ensemble Eddy Christiani, orkesten die regelmatig ook in het land optraden en in Den Haag, aanvankelijk in het Gebouw van Kunsten en Wetenschappen en later in het Congresgebouw, uitverkochte zalen trokken. Wie luisterde als kind niet naar ‘Het kinderkoor Jacob Hamel’ en wie zong dan de liedjes niet mee? Denk eveneens aan de serie-hoorspelen zoals ‘Paul Vlaanderen’, of ‘Sprong in het heelal’. Hele gezinnen nestelden zich voor het radiotoestel om maar niets te missen.

En zeker niet te vergeten, ‘Ome Keesje’ vertolkt door Willem v. Capelle. De meest ongelooflijke avonturen van een eigenwijs, bokkig oud mannetje, dat hoewel het een kinderprogramma was, op elke zondagmiddag op een vaste tijd, ook veel volwassenen voor de luidspreker zette.

Wanneer aan deze beperkte opsomming de boeiende voetbalverslagen van Han Hollander worden toegevoegd zal de conclusie zijn: de oude radio-uitzendingen hadden hun eigen bekoringen.

Joop Arts
jwarts@casema.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann