Haagse mannen als dwangarbeider in het Duitse Wildau

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren circa 275 Nederlandse mannen in het kader van de Arbeitseinsatz tewerkgesteld bij de machine en lokomotieven fabrieken in het Duitse Wildau, ten zuiden van Berlijn. Uit Vlaardingen waren ruim 50 mannen aan het werk in Wildau. De vader van Wout den Breems uit Vlaardingen was een van hen. Den Breems schreef er een boek over, Barak 88. Na het verschijnen van het boek kwam weer meer informatie en foto’s binnen. Daaruit bleek, dat er ook een grote groep, veelal jonge mannen, uit Den Haag in Wildau aan de locomotieven bouwden. Een aantal namen van hen, zoals J. Kies, Meuldijk, J. Vierling en Willemse, worden genoemd bij de nagekomen foto’s. Voor zover bekend zijn er ook twee Haagse jongemannen overleden in Wildau. Gijbertus Odenkirchen in december 1943 en Laurent Touset in maart 1944.

Den Breems doet een oproep of er nog kinderen of familieleden zijn van de Wildau-gangers die informatie kunnen geven over het verblijf van hun familie in Wildau. De verhalen worden dan opgenomen in het aanhangsel van het boek op de website van de Historische Vereniging Vlaardingen: www.hvv-vlaardingen.nl. Uw verhaal of foto kunt u zenden aan info@hvv-vlaardingen.nl of wcdenbreems@zonnet.nl.

Wout den Breems
wcdenbreems@zonnet.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann