Je moet nooit doelloos fietsen!

Als ik fiets – en dat doe ik vaak – stippel ik altijd globaal een route uit in mijn hoofd. Onderweg wil ik wel eens daarvan afwijken, maar meestal leg ik het voorgenomen plan met mijn pedaalslagen binnen een redelijk tijd af.

Zo ook vandaag. Een zonnige dag met temperaturen van 25 à 26 graden Celsius in Den Haag. Het fietsplan betrof het Zuiderpark, om de bouwactiviteiten van het nieuwe sportcentrum te bekijken en op de tweede plaats, de Waldorpstraat ter hoogte van de Rijswijkseweg, waar ik in de auto rijdend ontdekt heb dat door de sloop van gebouwen naast de gebouwen van het voormalige postkantoor een groot overzicht van Den Haag tevoorschijn is gekomen.

Sparta
Ik benaderde het Zuiderpark vanaf de Hengelolaan annex Loevesteinlaan om via de ringweg Johanna Naberweg richting het zwembad en het bekende spoorbaantje voor de kinderen via fonkelnieuwe asfaltwegen het bijna gereedgekomen sportcentrum te aanschouwen. Het wordt inderdaad schitterend en de atletiekbaan van Sparta blijkt ook onder handen te worden genomen. Eén en al activiteiten! Het valt maar te hopen dat in de nieuwe situatie nu eens optimaal van deze baan gebruik zal worden gemaakt, want alle jaren dat deze baan bestaat valt qua gebruik volledig in het niet vergeleken met de vroegere activiteiten van de voormalige voetbalclubs VVP en RAVA.

Via het vroegere zogenaamde Tweede Gedeelte Zuiderpark belandde ik warempel vrij snel weer op de Mr. P. Droogleever Fortuynweg. In gedachte liet ik alle herinneringen van mij, bestaande uit mijn voetbalclub RVC, waarin ik in 1946 begon te spelen, het speeltuintje tegenover het Rosarium, het moddervijvertje aan de andere kant, waar je nu het locomotiefje treft en niet te vergeten het snoeptentje (huisje) van Bouman achter me.

Potgieterstraat
Bij het stoplicht Moerweg en de Troelstrakade snel rechtsaf geslagen, na de plek van de voormalige melkfabriek Leerdam gade te slaan en me ook te realiseren dat we hier tot voorbij de Fruitweg als kind door de daar aanwezige loopgraven holden. Later kwamen de grasveldjes en de bomen weer terug en nu worden de auto’s hier geparkeerd met vele borden met de letters PL en BG. Ik heb er wel eens 25 geteld op dit stukje! Voor je toen het spoorwegviaduct naderde, moest je wel oppassen voor overstekend vee, afkomstig uit de weilanden bij de Rederijkerstraat. Bij de Alberdingk Thijmstraat besloot ik de Potgieterstraat in te rijden met het idee wellicht mijn oudste neef, hij is van 1928, daar aan te treffen. Ten minste, als hij buiten in het zonnetje buiten in zijn vensterbank zou zitten. Niet dus. Jammer, maar verder kom ik dan niet, want ik weet niet op welk nummer hij woont. Het contact is na het overlijden van zijn moeder al jaren verbroken, zonder een aanwijsbare reden, maar ik ben dan wel zo dan even de pedalen stil te houden en te denken: als hij nog leeft, wordt Piet het volgend jaar wel 90 jaar. Ik bedoel maar!

Hierna belandde ik op de Laakkade en ik weet niet hoe het de lezers van dit verhaal vergaat, maar ik vind deze buurt, vooral voor fietsers iets specifieks hebben met z’n kronkelend waterloop, z’n bruggetjes en bruggen en vervolgens te eindigen bij de molen aan de Vliet. De Laakhaven is gegraven, zo ook de Vliet, maar de Laak is m.i. net als de Haagsche Beek en de Wen, één van de weinige echte riviertjes van Den Haag.

Voormalige slachthuis
Ter hoogte van. van het voormalige slachthuis en Calandplein, de Waldorpstraat op gereden en op het eind vastgesteld dat bij de Haagse Hogeschool bij de achterzijde van Het Hollands Spoor, vooral waar de rijhoogte stijgt, zoveel van Haagse gebouwen te zien is, met de prachtige perrons op de voorgrond, dat ik besloot hier snel met een fototoestel terug te keren.

De terugweg via de Binckhorst, Voorburg en Rijswijk met de fietsroute op de Julialaantjes en de Vredenburchweg is tevens de moeite waard om over te verhalen.

Kees de Ridder
cjderidder@hotmail.com

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann