Haagse Bekende Surinamers geven zich bloot

Het boek Suriname Beken(d)t en straks Suriname Beken(d)t deel 2 van Raul Neijhorst, welke op 15 oktober 2017 wordt gelanceerd, is een fotoboek met onthullende portretten en verhalen van 75 Surinaamse sterren. Zowel deel 1 als deel 2 bevatten 75, dus in totaal zijn het 150 bekende Surinamers uit Nederland, Suriname, Amerika en andere landen. De zogenaamde ‘Sulebrities’ vertellen over hun jeugdjaren in Suriname, hun verdere leven, hun favoriete gerecht en lichten een geheim toe; met het ‘geheim’ laten ze een andere zijde van zichzelf zien welke in eerste instantie het grote publiek niet van ze wist. Ook vertellen ze de verschillen tussen Suriname en Nederland en daaraan gekoppeld of ze van plan zijn ooit terug te keren naar Suriname.

Alle 75, straks 150, hebben Raúl op een persoonlijk manier geïnspireerd. Hetzij door jeugdherinneringen, bepaalde mijlpalen uit zijn leven of door suggesties die zijn binnengekomen en na onderzoek naar de persoon een inspirerende indruk op hem hebben gemaakt.

Met beide boeken wil Raúl Neijhorst zowel de Nederlandse- als de Surinaamse samenleving laten zien dat Surinamers het niet slecht doen. Een presentator als Humberto Tan en John Williams, van volle Surinaamse komaf, kunnen in Nederland bekendheid kan genieten. Maar buiten de bekendheid om, het Surinaams zijn is er ook een stuk van hun wat onbekend is. Dit probeert Raúl met beide boeken te veranderen. Enerzijds naar de Nederlandse samenleving toe, dat zij de bekende (Nederlandse) Surinamers, hoe ze zijn, beter leren kennen. Anderzijds de Surinaamse samenleving trots te maken en in te laten zien dat ongeacht je afkomst en herkomst of welk kleur paspoort je hebt, je grootse en mooie dingen kan bereiken.

Den Haag
Van de 150 Bekende Surinamers hebben we Sharma Chin a Foeng (nieuwslezeres Omroep West), John Williams, DJ Chuckie, DJ Dyna en Ramdjan Abdoelrahman die in Den Haag wonen. En geboren in Den Haag zijn Carlos Lens, Howard Komproe, Karin Lachmising (schrijfster) en Monique Pool (CNN Hero). In hun verhaal hebben zij die in Den Haag wonen, het wel over hun jeugd en opvoeding, maar niet echt specifiek over Den Haag of de Haagse samenleving. Ze hebben het vooral over hun binding met Suriname en de herinneringen hieraan. Hier en daar wordt de geboorteplaats of huidige woonplaats meegenomen in het verhaal.

Op de vraag welk portret (van een Haags Bekende Nederlandse Surinamer) voor Raúl het meest bijzondere verhaal bevat, zegt hij het volgende. “Alle portretten ongeacht die wel of geen Haags Bekende Nederlandse Surinamer betreft, zijn bijzonder.” Maar als hij toch één moet aanhalen, dan is het wel John Williams. Het geeft een bijzonder trots gevoel dat het uiteindelijk toch gelukt is om hem in het boek te krijgen. “Voor John heb ik toch net iets meer moeite moeten doen.”

Er zijn relatief weinig boeken verschenen over de Nederlandse Surinamers. Hoe dat komt? Raúl heeft nooit op die manier over nagedacht. Hij zou het niet zo één, twee, drie, weten. Maar als hij een gokje moet wagen, dan denkt hij dat het nu pas komt, omdat de Nederlandse Surinamers in de pictures staan, dan de afgelopen jaren. Als we Jörgen Raymann als eikpunt nemen, was er niet veel gekleurd op de televisie, zoals bijvoorbeeld Oscar Harris en Gerda Havertong (Sesamstraat). “En sowieso zijn we een kleine gemeenschap. In Suriname maar 500.000 inwoners en met alle diaspora over de wereld is onze samenleving misschien nog net geen 1.000.00. Eigenlijk hoe meer je erover nadenkt, hoe meer je je gaat realiseren dat Suriname echt een land is welke niet alleen divers is in cultuur, maar ook in talent!”

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann