Vroeger was alles beter

Vroeger was alles beter. Oudere mensen hoor je dat vaak zeggen. Ook ondergetekende hoort dit zichzelf weleens beweren. Maar is dat wel terecht? Eerst maar eens aantonen dat deze uitspraak klopt, aan de hand van mijn dagelijkse ervaringen.

1. Vertrouwde namen en begrippen worden verengelst. Vroeger ging ik naar het Congresgebouw. Dat heet nu World Forum Convention Center. Daar kocht ik een kaartje, nu ticket geheten. Onderweg een kopje koffie gedronken. Nee, een ‘coffee to go’. Overal was er uitverkoop. O, nee, ‘sale’ natuurlijk. Etcetera.

2. Het spreken op radio en televisie. Dat is flink verslechterd: slechte articulatie, half of niet verstaanbaar, het niet meer uitspreken van de slot ‘n’ en de ‘e’ ervoor vervormen tot ‘i’, of ‘u’ (nieuwslezers) en hoorbare ademhaling (Ernst Daniel Schmidt). Ook vaak veel te snel praten, doorspekt met ‘eh’ en ‘zeg maar’. Is dat nog Algemeen Beschaafd Nederlands?

3. Het geluidsvolume vooral op tv vermindert dikwijls bij interviews tot onverstaanbaar. Plotseling bijsturen op de zapper zou niet nodig hoeven zijn, als vakkundige geluidsmannen hun werk beter zouden doen.

4. Er wordt veel te veel en steeds meer onnodig gekletst. Ik luister graag naar de klassieke zender NPO Radio 4. Vroeger Hilversum 4, toen Nederland 4. Men volstond met het aankondigen van het volgende muziekstuk. Maar tegenwoordig hoor je eerst een hoop onnodige informatie, voordat de muziek eindelijk begint. En dan alleen één deel van het betreffende muziekstuk. Net Classic FM! Ergerlijk. En dan al die interviews tussen door. Met ook nog door elkaar geklets, waardoor er veel verloren gaat. Daar zit ik echt niet op te wachten. Dan gaat mijn radio uit.

Op etenstijd luisterde ik graag naar wat rustige muziek tijdens de maaltijd. Maar wat hoor ik elke dag tussen vijf en zeven uur? Het ene interview na het andere! In het weekend hoor ik zelfs twee lolbroeken, die het goed met elkaar kunnen vinden, met flauwe grappen tussen door, waarom ze zelf het hardst moeten lachen. En dat op de klassieke zender!

Smaak
5. NPO Radio 4 draait niet altijd echte klassieke muziek. Jonge presentatoren hebben op dat gebied een andere smaak. Blijkbaar wordt daar in de studio niet op gelet. Is er eigenlijk wel toezicht op wat er voor de microfoon gebeurt?

Brava
6. De enige echte klassieke televisiezender Brava is zomaar van het net verdwenen. Er kwam niets voor in de plaats…

7. Wanneer mag ik weer eens genieten van een goed toneelstuk op de televisie? Vroeger, ja, daar komt het weer, was er iedere donderdagavond toneel. Tegenwoordig moet ik het doen met musicals, die met hun geblèr allemaal qua zang en muziek op elkaar lijken. Niet om aan te horen. Dat doe ik dus allang niet meer.

We zijn er bijna…
Conclusie: Met ouderen wordt geen rekening gehouden. Toch komen er in de nabije toekomst steeds meer van. Omroep Max probeert de ouderen tegemoet te komen, maar kiest jammer genoeg voor oppervlakkige programma’s met voor mij ordinaire artiesten (Geer en inderdaad Goor). Alsof we allemaal boven de zestig dement worden en alleen die oppervlakkige eenheidsworst nog lusten. Zie ‘We zijn er bijna’… van in slaap gevallen…

Zijn er meer ouderen die zo denken als ik? Stichter van NPO Radio 4, violist Theo Olof, zou rondtollen in zijn graf!

Barend Jan Donker
lindenf@planet.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann