Nieuwe roman over de roaring twenties

We vliegen pas honderd jaar; dat Nederland vanaf het begin een belangrijke rol speelt in de luchtvaart is voornamelijk te danken aan Plesman, die de KLM oprichtte en Fokker, die in de beginjaren de vliegtuigen leverde. De nieuwe roman van Frederik Zorn over de jaren twintig, gaat over twee van hun (fictieve) werknemers: Otto, vlieger bij Fokker, en Marie, promotie-medewerkster bij de KLM, feminist en journalist. Ze interviewt Wilhelmina Drucker, de eerste Dolle Mina. Otto werkt ook voor de Nederlandse Centrale Inlichtingendienst, en moet er voor zorgen dat de hele fabriek van Fokker van Duitsland naar Nederland wordt verhuisd.

Fokker gaat naar Amerika, en Otto en Marie volgen hem. Ze gaan daar ook op zoek naar de verdwenen broers van Otto, en komen terecht bij de ‘Dolerenden’, een groep Nederlandse Christenen die rond 1900 vertrok naar Holland in Michigan. Daarna komen zij onvrijwillig in contact met de Maffia, die floreert door de nieuwe drankwetten.

De eerste radio-uitzending
Verder uit de inhoud: de Elta en de oprichting van de KLM, de eerste passagiersvliegtuigen, (er konden maar 5 passagiers mee, en de piloot zat in de open lucht), wat kon er gebeuren als je met de KLM naar Londen ging, (verdwalen o.a.) en de spanningen tussen Fokker en Plesman. Thans is de luchtvaart zonder radio ondenkbaar; de ontwikkelingen daar liepen ongeveer parallel met die van de luchtvaart. De eerste radio-uitzending, die zelfs in Londen te horen was, werd verzorgd door Idzerda, vanuit de Beukstraat, alhier.

Het boek speelt zich af in Nederland, Duitsland en Amerika, is vlot, zonder onnodige uitweidingen geschreven, en is rijkelijk voorzien van voetnoten, daarmee wordt onder andere duidelijk gemaakt wat echt gebeurde en wat fictie is.
Het boek is te koop bij de boekhandel. Kosteloos thuisbezorgen kan ook: maak 21,99 euro over naar NL82 RABO 0140 5056 01, ten name van F.J.A. Zorn; vermeld daarbij uw naam en volledige adres en de volgende dag wordt het boek kosteloos thuis bezorgd.

Voor toezending naar het buitenland dient 26 euro te worden overgemaakt.

Uitgeverij FJA, 346 pagina’s. Prijs in de boekhandel is 21,99 euro.

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann