Nieuwe apotheek in Zeeheldenkwartier

Afgelopen november gingen de deuren van Huize Constantia, een van de statige villa’s aan het Prins Hendrikplein weer open na een grondige verbouwing. Met een nieuwe apotheek, twee huisartsenpraktijken en een fysiotherapiepraktijk is er een nieuw Medisch Centrum ontstaan.

Het is een bijzonder pand. Niet alleen is de ingang die wij allemaal kennen eigenlijk de achterzijde; de daadwerkelijke entree bevindt zich aan de Hugo de Grootstraat. Nog opmerkelijker zijn de verschillende bewoners die het gekend heeft.

Baboe Dalima
De eerste bewoner was Theophile H. Perelaer, schrijver en voormalig KNIL-officier. Hij schreef er zijn de roman Baboe Dalima, waarin de keerzijde van het Nederlandse bewind in Indië realistisch uiteen werd gezet. Het boek werd niet zo bekend als Max Havelaar van Multatuli, maar was wel goed voor een Engelse vertaling.

Een latere bewoner was het ARP-Kamerlid Jan Heemskerk. Hij was genoodzaakt een nieuw onderkomen te vinden nadat koningin Emma haar oog had laten vallen op zijn woning aan het Noordeinde.

In 1897 betrok de uiteindelijke naamgeefster het pand, Constantia Schotborg, geboren op Curaçao en dochter van een zeevaarder. Haar man betrok het naastgelegen kantoorgebouw, dat bekend kwam te staan als het ‘Internationaal Handels Kantoor.’ Huize Constantia werd het woonhuis van het echtpaar.

Apotheek
Van meer recentere datum is het gebruik van Huize Constantia als apotheek. De nieuwe eigenaren, een groep apothekers, hebben het pand geheel opgeknapt en een moderne en eigentijdse uitstraling gegeven.

Apotheek Prins Hendrikplein, onder leiding van apotheker Floor van Leersum, heeft een primeur in Nederland als verkoper van SOA-testen uit een automaat. Dag en nacht kunnen SOA-testen anoniem gekocht worden, waarna deze in een gespecialiseerd laboratorium onderzocht worden.

Laagdrempelig
Er heerst een persoonlijke en laagdrempelige sfeer. Er bestaat de mogelijkheid om medicatie thuis te bezorgen, of om deze 24/7 op te halen uit de automaat. Elke zaterdagmiddag kan men terecht voor het afhalen van medicatie, advies m.b.t. medicijngebruik, en om te winkelen.

Aanvulling
Voor verantwoorde producten zoals zelfzorggeneesmiddelen, vitamines en beautyproducten is Apotheek Prins Hendrikplein een goede aanvulling op de bestaande winkels in het Zeeheldenkwartier. Wanneer u zich inschrijft, ontvangt u een leuke attentie.

Ondanks de moderne insteek, is de geschiedenis niet ver weg. Vanaf de wand kijken afbeeldingen van zeehelden mee, en op de muur zijn oude landkaarten afgebeeld. Daarmee is Apotheek Prins Hendrikplein een waardig opvolger in de geschiedenis van huize Constantia.

De Hofpas
De geschiedenis van dit pand en vele anderen is te vinden op de website housestories.nl.

Floor van Leersum is met haar apotheek aangesloten bij de Hofpas. Hofpas-houders krijgen korting op beauty- en gezondheidsproducten. Kijk verder op de Hofpas-pagina in De Oud-Hagenaar.

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann