Openluchtzwembad ‘Het Zuiderpark’

Artikel uit De Oud-Hagenaar van dinsdag 4 oktober 2016. Hieronder de reacties van vrienden en familie (samengesteld door Sjef van Domburg).

Verrekte koud
Wat ik me nog heel goed kan herinneren, is dat het water daar altijd verrekte koud was en dat je daar ook niet lang in bleef. Ik had in die tijd een neef in de Vreeswijkstraat wonen en met hem ging ik dan nog wel eens een duik nemen. Als ik me goed herinner had je daar toen een soort loket, waar je dan een flesje limonade of zoiets kon kopen.

Simon van Ockenburg

Geduwd
Ja, ik ben vroeger ook wel eens met een buurjongen gaan zwemmen in het openluchtbad. De kleedhokjes en de kleding aan een haak en dan inleveren. Het ondiepe bad en het diepe. In het diepe ben ik nog eens ingeduwd. Schrok me rot, maar de buurjongen trok mij eruit. Later zwemles gekregen in het zwembad aan de Mauritskade en daar ook vaak wezen zwemmen.

Ed Vernooij

Bibberen
Inderdaad, Sjef, die stem uit die grote speakers die de nummers afriep. Ik herinner me ook nog die ijzeren haken waaraan je je kleren en schoenen kon doen. En dan voorzichtig in het water gaan en even voelen of het niet te koud was, want daar had ik toen al de pest aan… en nog. En dat bibberen aan het begin en na afloop. Ik vond die chloorlucht ook vreselijk. Ik hield niet van zwemmen en ben het ook nooit gaan leren. Ik was bang van water. Ik had ook een hekel om onder de blikkentunnel te lopen, naar de Vaillantlaan was dat, geloof ik. Daar moest je langs het water lopen. Ik liep er dan zover als mogelijk bij vandaan. Mijn sterrenbeeld is Vissen, maar ik heb niets met water. Het openluchtzwembad heeft veel bij me opgeroepen, realiseer ik me nu, goed voor de traumaverwerking.

Hans van Domburg

Gek op water
Nou, daar heb ik leren zwemmen met mijn buik op een krukje. Het water was ook altijd koud, maar als je kon zwemmen, was dat niet meer zo’n probleem. Maar nog wel strikt gescheiden van de jongens natuurlijk. Werd je tenminste ook niet gepest! Ik ben, in tegenstelling tot Hans, gek op water, maar Piet Hijl zou een broer van jou kunnen zijn. Hij zegt altijd: “Het water is voor de vissen.”

Corry Hijl van Domburg

Angst
Bij jou zijn de herinneringen wel heel duidelijk, Hans. Goed dat je dat allemaal nog weet. Maar de angst voor water hebben we van ma meegekregen, ik heb er ook last van. En dan te weten dat ik wat af kon zwemmen in de Wervel in Rijswijk. Nou, nee, liever niet. Jij hebt daar altijd van kunnen genieten, Sjef, met je werk, samen met Ad. De kinderen zijn er ook geen waterratten van geworden, ondanks dat ze veel met pappa mee mochten.

Lea Gelauf van Domburg

Op een kruk gelegen
Ook ik heb op een kruk gelegen om te leren zwemmen. Ik ben er in totaal maar drie keer geweest. In dienst had ik het wel voor elkaar, ik mocht iedere week op zwemles voor mijn rug. Ik zwem nog wel eens maar altijd langs de kant, mocht er wat gebeuren of alleen waar ik ook nog kan staan. Van Ad, de chloorkever, heb ik ook nog wel is een lesje gehad, maar ik zag aan zijn gezicht dat-ie dacht: maak jij mijn klokjes maar, dat doe je veel beter.

Jan van Domburg

Traumatisch
Traumatisch zijn ook mijn herinneringen. Als ik naar schoolzwemmen moest, werd ik als eerste naar de kleedkamer gestuurd, omdat ik spierwitte voeten en handen kreeg en pimpel paarse lippen, zodat de zwemleraar zich de zenuwen schrok en dacht dat ik het aan mijn hart had. Daarom heb ik een hekel aan water. Ik vind water ook erg nat.

Ad van Domburg

Plezier
‘Willen alle nummers van 50 t/m 80 uit het water komen en aankleden’, klonk het uit de speakers als je er uit moest. Zo ver kon ik niet eens tellen, dus altijd te laat. Tegen de kou om weerstand te bieden, eerst ’s avonds voor het slapen gaan levertraan slikken. Zwemmen is nooit mijn passie geweest, dat was voetballen bij Vredenburch. Maar doordat ik zwemleraar ben geworden (als hobby), heb ik later met plezier toch nog veel gezwommen.

Sjef van Domburg
ceciliaensjef@ziggo.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann