‘De Haagsche Modelbouwclub’ van 1938

Ja; 1938! De Haagse (inmiddels wel zonder sch) Modelbouwclub, afgekort HMC, is daarmee de oudste nog bestaande modelbouwvereniging van Nederland! Oorspronkelijk door een generaal-majoor (b.d., dat wel) opgericht als algemene modelbouwclub, gericht op zelfbouw van modellen van schepen, vliegtuigen, spoorwegmaterieel, stoommachines en dergelijke, heeft zij zich gaandeweg ontwikkeld tot de huidige vorm waarbij ‘slechts’ aandacht wordt besteed aan het model-spoorwegbedrijf in al zijn facetten. De bezetting van 1940-1945 zorgde wel voor afname van de activiteiten, ook omdat materiaal schaars werd. Vanaf de bevrijding veerde de club weer op.

De HMC, thans gevestigd in de kelder van een oude school in Mariahoeve, beschikt over een stabiel aantal leden dat zich bezighoudt met alle facetten van de hobby zoals een grote lay-out in H0 (schaal 1:87) waarbij onder andere de stations Hollands Spoor met omgeving, Staatsspoor en de omgeving van de Veenmolen aan de IJsclubweg royaal aandacht hebben gekregen. Verder beschikt de club over een middelgrote N-baan (schaal 1:160) alsook over een testbaan voor verschillende spoorbreedten en systemen. Ook zijn er leden die graag aan scenerybouw doen of modelfotografie beoefenen. Naast nieuwe of aangepaste fabrieksmodellen die leden vaak zelf meenemen om op de banen te laten rijden wordt door verschillende leden ook aan zelfbouw gedaan, variërend van karton tot gesoldeerde messingmodellen. Vermeldenswaard is, dat de HMC in de tachtiger jaren een messing modelkit heeft uitgebracht van de NS 6100 en de Blauwe Tram. Voorts is er een enthousiast groepje ‘elektronicaspecialisten’ die de verschillende banen van moderne besturingssystemen aan het voorzien zijn. Niet in de laatste plaats dient tenslotte te worden genoemd; de groep modulebaan – bouwers die momenteel een demontabele baan (aan elkaar te verbinden stukken van iets meer dan een meter met het tableau op ongeveer 1,30 meter hoogte) ontwikkelen. Deze heeft als thema ‘Hofpleinlijn’, de eerste elektrische spoorlijn van Nederland van de ‘ZHESM’ die liep van station Hofplein in Rotterdam via station HS tot aan Scheveningen. Deze groeiende modulebaan is inmiddels al regelmatig opgesteld geweest tijdens tentoonstellingen en manifestaties. En natuurlijk zijn er altijd leden die het fijn vinden om aan de koffietafel nieuwtjes uit te wisselen.

Intussen heeft de HMC een bewogen verhuisgeschiedenis achter de rug. Uit een door haar in 2010 uitgegeven brochure blijkt de club in totaal zo’n vijftien keer te hebben moeten verkassen. Dat de club daarbij nog steeds springlevend is, geeft er blijk van dat ze niet alleen over enthousiaste leden beschikt, maar blijkbaar ook over een grote veerkracht. Om een paar verblijfsadressen te noemen; Wagenstraat, Spui, Stationsplein (heel toepasselijk), Prinsengracht, Zuiderpark, Kerketuinen, Mariahoeve, enzovoorts. Voorwaar; een ras-Haagse club!

Ook op dit moment dreigt de HMC-ruimte weer te moeten worden verlaten. Niet op stel-en-sprong, maar de club heeft recent te horen gekregen dat zij opnieuw dient uit te zien naar een andere, behoorlijke ruimte die gehuurd kan worden om de hobby uit te oefenen. Wie haar helpt aan de ‘winnende tip’ kan op grote dankbaarheid van de leden rekenen. Graag doorgeven aan onderstaande die voor prompte doorzending aan het bestuur zal zorgdragen!

Op 20 april volgend jaar hoopt de HMC in goede gezondheid haar tachtigste verjaardag te mogen vieren. Wie weet wordt het dan ‘de Koninklijke Haagse Modelbouwclub’? Het zou haar van harte gegund zijn.

Rob Stappers
rob.stappers@oriste.dds.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann