Garnizoenssoldaat Schock dodelijk gestoken bij de Houtmarkt

In de 17e en 18e eeuw werd de veiligheid van Holland mede gegarandeerd door geworven Zwitserse soldaten. Jacob Schock was soldaat bij het Zwitserse Regiment Grisons en in Den Haag gelegerd. Samen met een dienstdoende collega liep hij een rondje in de Spuibuurt, waarbij hij het pad enkele keren kruiste met Willem de Lepper. Het werd hem fataal in 1734.

De 20-jarige Willem de Lepper was in Roermond geboren en vandaar naar Den Haag gekomen om zijn bestaan op te bouwen. Hij had een vrouw en woonde in de buurt van het Spui nabij de Ammunitiehaven.

Het was de oude havenbuurt van Den Haag met in die tijd talrijke havens, waarvan ons de overgebleven straatnamen nog getuigen zoals Ammunitiehaven, Schedeldoekshaven, Nieuwe Haven, Bierkade, enzovoorts. Maar ook het centrum van de lijndiensten over het water, waaronder die richting Amsterdam, wat nog voortleeft in de Amsterdamse Veerkade.

Een buurt die veel rapaille aantrok met slenterende, vreemde kerels op zoek naar vrouwen en jongens die hun lichaam verhuurden. Willem voelde zich thuis in die volksbuurt met zijn dagelijkse straatruzies en vechtpartijen.

Ammunitiehaven
In de nacht van 14 op 15 juli 1734 was op de Ammunitiehaven een behoorlijke ruzie geweest tussen Willems broer en twee ‘Zwitsers’, zoals de gangbare naam was voor soldaten van het Zwitserse Regiment Grisons. Eén van de ‘Zwitsers’ was Jacob Schock. Willem was getuige van het gebeuren en na afloop ging hij naar het Lammetje Groen, zoals het Lamgroen toen heette, om zijn broer te zoeken. Vandaar liep hij overstuur naar de Ammunitiehaven waar hij zijn vrouw tegenkwam en nog enkele andere dames. Ze probeerden hem bij zich te houden, omdat hij er behoorlijk de pest in had, over het optreden van de soldaten. Hij wist zich los te rukken van zijn vrouw en ging in de richting van de Nieuwe Haven, waar de ‘Zwitsers’ naartoe waren gelopen.

Nabij de Houtmarktbrug stond hij opeens oog in oog met de twee soldaten. Vloekend en tierend ging hij tegen ze te keer, maar Schock deed hetzelfde en de spanning was om te snijden. Het leek of Willem uit was op vergelding voor hun behandeling van zijn broer. Hij had zijn hand aan zijn mes, maar gelukkig hield hij die nog in zijn broekzak. De adrenaline gierde door hun beider kelen. Als krolse katten stonden ze briesend tegenover elkaar. De ‘Zwitser’ trok opeens zijn sabel en begon te hakken. Willem wist de aanval te ontwijken en uiteindelijk was alleen de hak van zijn schoen geraakt. In een fractie van een seconde, zag Willem zijn kans schoon, hij trok zijn mes en voordat de ‘Zwitser’ wederom kon toeslaan, stak hij hem in zijn borst. Van boven naar beneden haalde hij het mes langs de borst van de soldaat, die weldra op de grond neerviel en dood bleef liggen.

Inmiddels was een patrouille van het garnizoen ter plaatse en samen met de andere soldaat arresteerden ze Willem en voerden hem af. De gedode soldaat Schock bleek bij nadere schouwing geraakt te zijn aan de rechterzijde van zijn borst tussen de eerste en tweede rib. De grote slagader boven het hart bleek totaal te zijn doorgesneden.

De 20-jarige Willem werd door rechter baron Van den Boetselaar schuldig bevonden en veroordeeld tot de doodstraf die met het zwaard werd voltrokken, aldus het vonnis van 2 augustus 1734.

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann