Terug naar clubhuis de Engelenburg

Veel Hagenaars waren in de vijftiger en zestiger jaren lid van een sportvereniging, maar in die tijd waren er ook Hagenaars lid van een clubhuis.

Ook ondergetekende werd lid van een clubhuis. Al ging dat niet zonder slag of stoot. Het moet circa 1960 zijn, als mijn buurkinderen komen vragen of ik mee mag naar clubhuis ‘de Engelenburg’. Er werd die avond de film Bambi gedraaid en daar wilde ik als negenjarige natuurlijk wel heen. Het probleem was alleen, dat ik geen lid was, maar de oudste buurjongen zei dat het geen probleem zou zijn. Hij zou mij er wel doorheen loodsen. Mijn moeder vond het ook goed, dus als een gelukkig ventje ging ik op weg met de buurtjes. Vanuit de Van der Vennestraat, waar wij woonden, naar de Retiefstraat, alwaar het clubhuis zich bevond. De rij was lang en gestaag kwamen wij bij de ingang, waar een heer ons opwachtte. “Ha, de Van Loenen”, zei hij amicaal tegen onze groep “en wie mag jij wel wezen?”, vroeg hij aan mij. Ik vertelde hem mijn naam, maar hij trok een raar gezicht en zei dat ik geen lid was en niet naar binnen mocht. Ik voelde mijn tranen opkomen, want dit was nieuw voor mij, een afwijzing. Philip de oudste, van mijn buurtjes, probeerde hem te vermurwen om mij toch binnen te laten. Maar nee, hoor. Geen kans. Toen kwamen de waterlanders pas echt en men probeerde hem op zijn gevoel te werken. Met de belofte dat ik lid zou worden, mocht ik uiteindelijk naar binnen en het huilen kwam op het eind van de film nog een keer terug, maar ik had een wereldavond gehad.

Natuurlijk werd ik, zoals beloofd lid en heb een paar prachtjaren beleefd in het clubhuis. Ik kwam in een groep met als leider meneer Bouwens(e). Hij ging overal met ons naartoe. Ockenburgh, Scheveningen en natuurlijk op de Engelenburg. Met slecht weer gingen wij naar zijn huis op de Wassenaarseweg, waar hij een filmprojector had en voor ons films als Tarzan of Stan Laurel en Oliver Hardy huurde. Zijn moeder trakteerde ons op limonade en koek.

Herinneringen
De directeur van het clubhuis heette meneer Van Houten, een flinke gezette man, die immer met een dikke sigaar rond liep. Een fijne, gezellige man. Hij organiseerde weekjes weg, ergens op de Veluwe en elk jaar toernooien op de velden van Ockenburgh. Deze man stuurde ieder lid met zijn verjaardag een kaart en lang nadat ik geen lid meer was, kwamen zijn verjaardagskaarten nog steeds bij mij thuis. Op een gegeven moment kwam er geen kaart meer, dus ik vermoed dat hij toen is overleden. Ik heb er spijt van dat ik nooit geïnformeerd heb toentertijd. Ook naar de heer Bouwens(e) heb ik nooit meer gevraagd en dat geldt ook voor de clubleden. Ik weet niet of er ooit een reünie is geweest, maar ik heb nog enkele foto’s vanuit die tijd en misschien zijn er oud-leden die zich herkennen op de foto. Ook zij zullen herinneringen hebben van die tijd en misschien foto’s hebben. Ik zou daar graag een kopie van willen hebben en mail mij maar of er liefhebbers zijn die een kopie van mijn foto willen hebben. Ik heb geprobeerd om via het Haags Gemeentearchief foto’s te vinden van het clubhuis, maar er is niets te vinden. Ik heb foto’s van de Retiefstraat gezien, maar nergens een afbeelding met het clubhuis erop. Wel diverse foto’s van clubhuis de Mussen. Ook via Google is niets te vinden.

Peter Oliehoek
oilcorner@kpnplanet.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann