De Valkenboskerk aan de Zuiderparklaan

Denk nu niet dat als je mijn naam leest, dat die gozer niets te doen heeft?! Want eigenlijk heb ik het hartstikke druk. Maar als ik een artikel lees in dat heerlijke blad De Oud-Hagenaar en het spreekt mij aan, mijmer ik terug naar de tijd dat ik het zelf ondervond. Neem nu als voorbeeld de Valkenboskerk.

Vanuit ons huis, Newtonstraat, was het ongeveer zeven minuten lopen. Langs de benzinepomp, bij de Fahrenheitstraat – Heelsumstraat, naar de kerk. Achter de pomp was de afgedamde gracht. Verder de Loosduinseweg – Loosduinsekade op, was het al gedempt. Richting Loosduinen was de gracht nog aanwezig. Nu rijdt er lijn twee. Maar de kerk zelf? Ik kom er nog bijna dagelijks langs, als chauffeur van een taxibus. En dan denk ik: dat was toch eens mijn kerk!

Hoeveel uren heb ik daar besteed? En ik niet alleen, maar ook mijn vrouw en dochters. Zij hielpen onder andere mee aan de kindernevendiensten.

Er was ooit een tijd dat er op de zondagochtend twee diensten werden georganiseerd. En denk ook eens aan de Brugdiensten?

Er waren tal van bekende voorgangers. Ik noem er maar een paar op: dr. Rietveld, dr. Wentsel en ds. Jelle Zijlstra. Zijlstra is verkast naar Kampen. Daar werd hij hoogleraar. Maar wat kon die man preken, zeg. Bijna net zo goed als pastoor Brugmans. Vandaar het gezegde: ‘praten als Brugmans’.

Eén voorganger wil ik toch wel apart noemen: ds. Johan Heule. Een geliefd man. Hij heeft ons getrouwd. Hij was getrouwd met een dochter van Brinkman. Die boterboer uit Zoetermeer. We hebben nog eens een zilveren schaaltje van hem gekregen. Met inscriptie. Als ds. Heule voorging, zat de kerk vol. Soms zelfs met extra stoelen er bij. Ds Heule was ook de inspirator van de Brugdiensten. Waaraan mij persoontje eveneens een groot aandeel in had. Was het eerst in de Valkenboskerk. Naderhand in de Westduinkerk. Die kerk stond op de plaats waar nu de Albert Heijn is gevestigd.

Ook was er eens een optreden van Vickey Brown. Georganiseerd door Cees Brouwer. Wat werd er nog meer gehouden? Catechisatie. Kringgesprekken. Bazaars, zeg maar rommelmarkt. Ja, ook met verse vis. Krantenacties. Container naast de deur. Kerkbalans. Koffiedrinken na afloop van de zondagdienst.

Als lid werd er wat van je verwacht. Dus behalve kerkelijke functies, ook bezoeker – regelneef van jeugdclubs. In het aan de Valkenboskerk gelieerde jeugdhonk Het Valkennest. Dat was op de zolder van de dr. De Moorschool. Aan de Naarderstraat. Nu staat er een woonblok.

Samen Verder
Ik heb heel wat artikeltjes geschreven. In kerkbladen, maar ook in de maandbladen van de kerk. Aan de wieg gestaan van het samenwerkingsverband. De hervormden kerkten in de Goede Herderkapel. En de gereformeerden in de Valkenboskerk. Beide hadden een apart maandblad. Dat moest veranderen, zo zei ds. Nusselder. Een initiatief door beide groepkringen. Een hervormde broeder en mijn persoontje zijn aan het werk gegaan. Het blad kreeg een nieuwe naam: Samen Verder. Onder auspiciën van de scriba de heer van der Male.

Dát blad heeft bestaan totdat de kerk werd gesloten. En zo kan ik nog wel een bladzijde vullen… Een gebouw met een zeer rijke historie.

Slopen
Maar wat lees ik nu? Slopen? Welke malloot bedenkt dit? Gesloten was al erg. Maar slopen? Een beeldbepalend gebouw. Het staat er al zo’n jaar of tachtig of negentig. Den Haag is de stad van slopen. En naderhand er spijt van hebben. Hoeveel kerken, in Nederland, zijn er ‘omgebouwd’ voor een andere functie? Néé, dat kost te veel geld, zegt men dan.

En jaren later trots zijn op dat ene plaatje wat je dan nog hebt van díe kerk.

Bezint eer men begint. Ach, de tijd zal het leren…

Aad van Krevelen
ajlvankrevelen@hetnet.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann