40 jaar jeu de boulesclub De Goede Worp

Het was in het voorjaar van 1976 dat er bij de wijkvereniging Zuiderpark enkele enthousiaste leden op hun eigen manier jeu de boules gingen spelen, weliswaar onder de vlag van de vereniging Zuiderpark, maar wel met toestemming van die vereniging, in een eigen jeu de boulesclub.

Dit clubje kreeg de naam ‘Laat ze maar rollen’ en zo werd in die tijd ook letterlijk en figuurlijk gespeeld.

De drang om op eigen benen te staan, werd echter groter en groter en op 19 september 1977 nam het toenmalige bestuur de beslissing om het lidmaatschap van de Zuiderparkvereniging op te zeggen. Een aantal leden (circa 40) volgde het bestuur in deze.

Bij atletiekvereniging Sparta in de Zuidlarenstraat werd een ander onderkomen gevonden van 13 bij 16 meter, op de voormalige kogelslingerbaan. Dit leek in eerste instantie genoeg en zo werd op 1 oktober 1977 een eigen – onafhankelijke – club opgericht die ‘De Goede Worp’ werd genoemd.

Het eerste bestuur
Het was wel behelpen. Wilde je zitten, dan moest je een stoeltje meebrengen van thuis. Van de gemeente werd op een gegeven moment een ‘porto cabine’ verkregen om in te schuilen, als het al te erg ging regenen. Als de dagen donkerder werden, kon een etalagelamp van 300 Watt enig licht verschaffen.

Een wc? Was eigenlijk niet aanwezig, nou ja, achteraan op het terrein, was iets wat er voor door moest gaan. Bij hoge nood moest men hollen of men verdween in het donker (dames naar rechts en heren naar links, of andersom) of men sprong op de fiets en ging ‘even’ naar huis.

Eind 1978 kwam er een nieuw bestuur, met een wedstrijdcommissie. In 1979 werd besloten lid te worden van de Nederlandse Jeu de Boules Bond en mee te gaan spelen met de Nationale Competitie (NC).

Eerste lustrum
Op 1 oktober 1982 bestond DGW vijf jaar en op 16 oktober 1982 werd het eerste lustrum gevierd.

Dit alles speelde zich af in de inmiddels gearriveerde porto cabine, naast het ‘stenen huisje’ aan de Zuidlarenstraat. Wel wat krap, maar het paste net.

Een voormalig bewaarschooltje kwam dienstdoen als noodkantine, wederom dankzij de medewerking van wethouder van Sportzaken van de gemeente Den Haag: Piet Vink.

DGW was in die dagen geen klein clubje meer, maar een vereniging met circa 200 leden, inmiddels 34 speelbanen rijk én een kantine.

In 1987 vierde de vereniging haar tienjarig bestaan, met allerlei festiviteiten, zoals een uitgebreide jubileumuitgave van het clubblad, enzovoort.

Hengelolaan
Op 1 oktober 1997 bestond DGW twintig jaar. In die tijd had het bestuur de handen vol aan de voorbereidingen voor de aanstaande verhuizing naar de Hengelolaan.

De ‘verhuisraderen’ draaiden op volle toeren, zowel bij het bestuur als bij de leden.

Op 8 februari 2002 is het eindelijk zover. Na lang, zeer lang dromen, over een hal, stond er nu daadwerkelijk een pracht van een hal – een waar ‘Boulodrome’ – waar we trots op mogen zijn. De officiële opening werd verricht door de wethouder van Sportzaken van de gemeente Den Haag, Wilbert Stolte.

Het is inmiddels 2017, de vereniging bestaat op 1 oktober veertig jaar, heeft op dit moment 150 actieve leden, beschikt over een geweldige accommodatie, met 16 binnenbanen en 48 buitenbanen, een sfeervolle kantine en de vereniging kijkt vol vertrouwen naar de toekomst.

Jan van Kampen
andebrabander@ziggo.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann