‘HedenHaags’ in museum De Mesdag Collectie

Hoe heeft Den Haag zich ontwikkeld van negentiende eeuws stadje tot moderne metropool? Bekijk Den Haag door de ogen van oude meesters en jonge kunstenaars in de tentoonstelling ‘HedenHaags, ik zie ik zie wat hij niet ziet’. Schilders van de Haagse School, onder wie Mesdag, Arntzenius en Mauve, laten in schilderijen en aquarellen het snel groeiende Den Haag van rond 1900 zien. En het eigentijdse Den Haag komt aan bod in werken van studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK). Met nieuwe technieken, zoals geluidskunst en video-installaties belichten de jonge kunstenaars het Den Haag van nú. Ze gaan een dialoog aan met de oudere schilders van de Haagse School, op een verrassende en soms brutale, humoristische manier.

Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), de markante ‘Schilder van de Noordzee’, was zich als geen ander bewust van de razendsnelle veranderingen van de stad in zijn tijd. Mesdag wilde zijn omgeving daarom vastleggen zoals die was vóór het moment van modernisering. Deze passie van Mesdag wordt voelbaar bij het bekijken van de meters lange schets voor zijn beroemde Panorama, een belangrijk element in de tentoonstelling.
Ook andere meesters van de Haagse School zijn in de tentoonstelling HedenHaags vertegenwoordigd. Zo schilderde Bernardus Blommers een spelend kind dat haar tijd verdrijft aan zee. Anton Mauve laat het verschil zien tussen arm en rijk in Scheveningen en een schilderij van Floris Arntzenius geeft een drukbevolkte straat in de binnenstad weer. De liefde en fascinatie voor Den Haag is duidelijk zichtbaar in de werken van Mesdag en zijn tijdgenoten.

Jonge kunstenaars
De schilderijen en tekeningen van de oudere meesters worden getoond naast werken van tweedejaars studenten van de afdeling Interieurarchitectuur en Meubelontwerpen van de KABK.
In totaal werden zeven jonge kunstenaars door een jury geselecteerd voor de tentoonstelling. Te zien (en te horen) zijn onder andere stadse vogelgeluiden geregistreerd door Naomi Rossignol, vogelvlucht-fotografie van Ann Press en fictieve filmlocaties van Stan Weessies.
Daarnaast is een werk van de recentelijk afgestudeerde student Rick Mouwen opgenomen: een maquette voor een nieuw Koninklijk Paleis. Hiermee was hij de winnaar van de Bachelor Department Award 2017 van de KABK.

Bij de tentoonstelling
Bij HedenHaags, ik zie ik zie wat hij niet ziet hoort een plattegrond van Den Haag, speciaal ontwikkeld voor deze tentoonstelling. Deze plattegrond van flink formaat is een catalogus, stadskaart en poster in één. Op zaterdag 9 september en zondag 1 oktober geven we om 14.00 uur een rondleiding door de tentoonstelling, deelname is gratis! Zin in iets creatiefs? Kom dan naar de kijkdozen maakmiddag op zondag 24 september tussen 13.00 en 17.00 uur en maak de stad van je dromen.

25 augustus t/m 8 oktober in De Mesdag Collectie in Den Haag, woensdag – zondag, 12.00 – 17.00 uur

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann