Mijn herinneringen aan het Bezuidenhout

Mijn naam is Jan Brakenhoff, geboren in 1932 in de Transvaalbuurt. Vrij spoedig verhuisden we naar de Usselinxstraat, in het Bezuidenhoutkwartier. Rond 1935 verhuisden we opnieuw en wel naar de Johan van Hoornstraat, in dezelfde wijk.

Vanaf 1936 bezocht ik de kleuterschool in de Carolina van Nassaustraat, onder leiding van de zusters Dominicanessen. Die woonden in een klooster in de Koningin Sophiestraat. Onze parochiekerk, de H. Liduina, stond aan de Schenkkade; is inmiddels afgebroken.

In 1938 ging ik naar de St. Bavoschool, ook in de koningin Sophiestraat. In de eerste twee klassen hadden we onderwijzeressen; vanaf de derde klas kregen we een schoolmeester.

Iedere meester kreeg een bijnaam. In de derde klas stond meester Liesker, een fervent pijproker, dus dat werd ‘Pijpeslikker’. In de vierde klas: meester Veldman, dat werd ‘Veldmuis’. In de vijfde klas stond meester Runderkamp, dat werd ‘Runderlap’. De zangleraar heette Theo van Elferen, de oprichter van het Haags Matrozenkoor. Bijnaam ‘Buikie’, vanwege zijn omvangrijk figuur.

De oorlogsjaren 1940-1945
Toen kwamen de oorlogsjaren. Tijdens de mobilisatie in 1939 werd onze school gebruikt als kazerne. Wij verhuisden voor halve dagen naar een school in de Mariastraat, dat duurde ongeveer een half jaar.

Langs de Schenkkade werden door het leger loopgraven aangelegd, om Den Haag ter plaatse te kunnen verdedigen, maar ze hebben nooit als zodanig dienst gedaan. Er kwamen schuilkelders voor in de plaats. Als er luchtalarm kwam, dan konden voorbijgangers een veilig heenkomen zoeken.

V1 en V2
Het is najaar 1944. De krant waarschuwt ons, dat de Duitsers een nieuw wapen gaan inzetten, de V1. De V staat voor Vergelding. Het is een bom, in de vorm van een raket. In de neus zit een lading van 1.000 kg dynamiet. Bestemming: Londen.

De meest nabije startbaan was Duindigt, in Wassenaar. Dat was het begin van een angstige periode, want lang niet iedere lancering verliep vlekkeloos. Dat kon je horen: als er iets haperde bij het lawaai tijdens de lancering, dan kon dat acuut gevaar opleveren voor de directe omgeving. Een V1 vernielde het toenmalige station Wassenaar. Door de enorme luchtdruk sloeg onze huiskamerdeur met een klap dicht.

Toenemend voedselgebrek
Door allerlei oorlogsomstandigheden raakte aan van alles gebrek en werd het distributiesysteem ingevoerd. Iedereen werd van bonkaarten voorzien. Alleen tegen inlevering van deze bonnen (en betaling) kon je o.a. aan voedsel komen. Maar het werd wel steeds minder.

Gelukkig woonde mijn vaders familie in dorpen in Noord-Holland o.a. in Castricum en Schagen. Mijn vader maakte vele fietstochten in die omgeving om eten te kopen. Die adressen kreeg hij van zijn familie. Zo kwamen we als gezin tamelijk veilig door de Hongerwinter.

Slot
Het ouderlijk huis in de Johan van Hoornstraat is keurig onderhouden, staat goed in de verf. Ben hier weggegaan in 1960, dus alweer 57 jaar geleden. Trouwde en ging in de nieuwbouwwijk Mariahoeve wonen. Einde van het tijdvak-Bezuidenhout.

Jan Brakenhoff
janbrakenhoff@ziggo.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann