Herinneringen aan de Paul Krugerlaan

Hoewel ik al bijna vijftig jaar in Tiel woon, kwamen ook bij mij de herinneringen van mijn jeugd, zoals de hongerwinter, schooljaren, eerste liefde e.d. na het lezen van ‘Wandelen door de Scheepersstraat’ in De Oud-Hagenaar van 25 juli de herinneringen weer naar boven!

Na het huwelijk van mijn opa en oma (1907) begonnen zij op de hoek van de Hertzogstraat en de Scheepersstraat een kruidenierswinkel en enkele jaren later was er al een verhuizing naar de Paul Krugerlaan. Als oudste zoon werkte mijn vader mee in de winkel en woonde na zijn huwelijk (1936) twee hoog boven de winkel. Daar ben ik geboren, net voor de oorlog (1939), als kleinzoon van de toen in de Transvaalwijk zeer bekende kruidenier van Fase’s Geldersewinkel. Nog jaren later bij het horen van mijn naam werd er altijd weer gevraagd: “Ben jij er een van Fase van de Paul Krugerlaan?”

Buiten spelen op de drukke Paul Krugerlaan hebben wij weinig gedaan, en toch kende wij onze buurt goed. Bij ons aan de overkant, waar wij altijd tegenaan keken, was de winkel van Wamsteker. Dit was een dubbele winkel in radio’s en elektra. Wamsteker was na de oorlog een van de eerste die een auto bezat, een VW kever. Dit autootje werd zo vaak gewassen en gepoetst dat de lak helemaal dof was geworden. Naast Wamsteker was er de groenteboer Bijkerk die daar jarenlang zijn handel aan de man bracht. Hiernaast de bekende fotograaf Streefkerk, die elke dag, bijna in de etalage, zijn foto’s zat te retoucheren bij het licht van een bureaulamp. Tot het laatst toe heeft Streefkerk gewerkt met zo’n groot ouderwets apparaat met glazen platen om de foto’s te maken. Of zijn hoofd ook verdween onder een zwarte doek, dat kan ik mij niet herinneren. Naast Streefkerk was de speelgoedwinkel de Bazar, die daar van voor de oorlog tot enkele jaren geleden (?) gevestigd was en waar alle kinderen uit de Transvaalwijk zich wel eens hebben staan te vergapen voor de etalages. Even verderop op de hoek van de Paul Krugerlaan en de Herman Costerstraat, de paardenslager, waar het vlees zo goedkoop (en taai) was!

Op de andere hoek aan de overkant, de bloemenwinkel van Koeman, en als ik het mij goed herinner had die toen een leuke dochter in huis! Op de hoek Paul Krugerlaan en de Schalk Burgerstraat stond de melkwinkel van Vink, waar we regelmatig met een pannetje, melk gingen halen. Dat werd toen los verkocht.

Op de andere hoek was sigarenmagazijn ’t Hoekje, waar altijd een grote zwarte bouvier in de winkel liep. Naast de winkel van mijn opa (in 1947 overgenomen door J. Willemen die er een Spar-winkel van maakte) de broodwinkel van Hus van de familie Willems. Waarvan ik nog weet dat deze winkel, vlak na de oorlog, toen alles nog op de bon was, na bevoorrading, door woedende huisvrouwen is leeggeroofd. Aan de andere kant van onze winkel slijterij Van der Aa, waar je een maatje jenever kon halen. Daarnaast modehuis Straver, die daar nog tientallen jaren heeft bestaan. Ook even verderop, de visboer Van der Ven, zal ik nooit vergeten. Een flinke man, altijd met een kort wit jasje aan, met z’n twee keffende keeshondjes!

En wie kent niet even verderop boekwinkel Transvalia op het Paul Krugerplein, even verder het Keteltje (huishoudelijke artikelen) en niet te vergeten ijssalon Turko? En de viskraam op het Paul Krugerplein, waar ik menig harinkje heb gegeten? En textielmagazijn Rio waar wij onze huwelijksuitzet hebben gekocht!

Naast Wamsteker aan de overkant, was de kruidenierszaak Van Heinen met als buurman de schoenmaker Hartjesveld. Naast de schoenmaker de juwelier B. Rond en op de hoek van de Paul Krugerlaan en de Engelenburgstraat de chique chocolateriezaak van Van Buuren. Ook de winkeliersvereniging Transvaal was toen zeer actief met verlichting en de stem van Vera Lynn die toen regelmatig door de luidsprekers galmde. Als ik nu over de Paul Krugerlaan loop, schieten de tranen in mijn ogen. Wat is er nog over van de Paul Krugerlaan van toen?

Wim Fase
w.fase.@upcmail.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann