Eindelijk een huis: in de Klimopstraat

Naar aanleiding van mijn vorige verhaal over de dieven en de jongens (van zes en negen jaar) Noordanus, belde de jongste mij op! Woonde nog in Den Haag en zou zijn broer in Amsterdam het artikel toesturen. Een onderwijzer, die mij kende van de Vlierboomstraat, collega had het ook gelezen (Westland) en mijn nicht in Schotland!

Zo populair is De Oud-Hagenaar. Ik kreeg zelfs een brief of ik over de Klimopstraat wilde schrijven. Dat doe ik nu.

Toen we nog op de Zuidwal woonden, beviel ik van een dochtertje, maar dat overleefde ze niet. De wieg die in de enige kamer stond, en alles wat er voor de baby nodig was, werd opgeslagen. Iedereen reageerde betrokken, zo ook mijn onderwijzeres van de drie eerste klassen van openbare lagere school aan de Mient en de Vlierboomstraat. Nadat haar zus, waarmee ze samenwoonde, overleden was, had ze iemand op kamers gehad. Wij konden bij haar terecht, met gebruik van keuken, in de hoop het huis voor onszelf te kunnen huren, want er werd in Renkum voor gepensioneerde onderwijzers een rusthuis gebouwd.

We verhuisden in 1955, maar het duurde en duurde. Intussen was ik weer zwanger. En als ik dan met mijn omvang in de gang of keuken liep, merkte ik dat ik haar in de weg zat! Dan maar naar het ouderlijk huis, Sinaasappelstraat 152, om een poosje piano te spelen.

Eindelijk was het zover, juffrouw Van Dorp, die eerst zo dol op mij was, vertrok naar Renkum. Mijn man en ik hoopten op een vergunning om hoofdbewoner te worden. Dus ik naar het Gemeentelijk Bureau voor de Huisvesting, als ik me goed herinner, op de Hanenburglaan. Daar trof ik een ambtenaar achter een tafel in een klein hokje, met plek voor een stoel, niet veel meer. “Geen kwestie van! U hebt het over een les- of studeerkamer voor uw man? Er staat een bed! Dan slaapt u daar. En bovendien – u hebt nog geen kind!” Ik was een week later uitgerekend… Ik brak in snikken uit, oftewel, ik had het niet meer van ellende. En kwaad dat-ie werd!

Toen mijn dochter geboren was, ging mijn man naar diezelfde ambtenaar. Die feliciteerde hem en hij mocht 7,50 gulden betalen voor de vergunning voor de Klimopstraat 296 in Den Haag. Eindelijk een huis!

Francine M.E. te Laak
071-5760364

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann