Spannende presentaties in het Museon

Bijna elke dinsdagmiddag schuifelen zo’n 250 mensen langs het geraamte van een potvis van 15 meter en 2.500 kilo. Zij zijn op weg naar een presentatie in het Museum voor het Onderwijs (Museon). Het merendeel van die mensen is al wat ouder, maar ook enkele jongelieden sluiten zich aan. Hoeveel? Dat hangt af van het onderwerp van de presentatie, dat kan variëren van “Bij Iraanse vrienden thuis” t/m “Ridders en kastelen, een nieuwe kijk op de Middeleeuwen”. De presentatie bestaat wél altijd uit een lezing met lichtbeelden, soms met muziek en film. Ik sprak met de twee dames die deze dinsdagmiddagbelevenissen organiseren en begeleiden. Dat zijn Joyce van Hoogen en Conny Heringa.

Voor het interview begint trakteert Joyce op gebakjes bij de thee. Ze was pas jarig!

Lekker! Zo, Joyce, kun je iets over jezelf vertellen?

Joyce: Jazeker. Ik werk inmiddels al ruim 30 jaar bij het Museon. Ooit heb ik een opleiding Toneelcostumière gedaan en heb ik een tijdje mensen als Wim Sonneveld en Van Kooten & De Bie aangekleed. Vervolgens heb ik Museologie gestudeerd en ben ik ondertussen in dienst getreden van het Museon. Eerst gaf ik alleen les aan schoolkinderen, later kwamen daar de dinsdagmiddagpresentaties voor volwasenen bij. Na mijn pensionering ben ik als vrijwilligster met die presentaties doorgegaan. Sinds 4 jaar doe ik dat samen met Conny.

Ha! Conny, dan is het nu jouw beurt om je voor te stellen.

Conny: Ja, ik kom zogezegd van buiten. Ik ben kort onderwijzeres geweest en daarna lerares Nederlands in het voortgezet onderwijs. Ik heb ook nog een tijdje Toerisme gedaan en ben uiteindelijk docente Nederlands en Communicatie geworden bij ROC Mondriaan en daar deed ik ook de stagecoördinatie. Na mijn pensionering zocht ik een zinvolle tijdbesteding en die vond ik onder andere bij de dinsdagmiddagpresentaties van het Museon.

Onder andere?

Conny: Zeker, ik heb ook nog een privé-leven hoor. Ik heb een zoon en een dochter en vijf kleinkinderen. Van die kleinkinderen wonen er drie in Frankrijk, dus daar verblijf ik met grote regelmaat. Volgende week ga ik weer die kant op!

Joyce: Mijn twee kinderen en vier kleinkinderen wonen in Nederland, maar ik heb een caravan in Spanje. Daar zit ik toch wel vier maanden per jaar.

Dat reizen vraagt vast om een goede onderlinge taakverdeling en afstemming.

Joyce: Dat is zo. We bespreken alles samen en zonodig vervangen we elkaar. Bij mijn inzet ligt de nadruk op de programmering en de contacten vooraf met de presentatoren. Daar heb ik de afgelopen maand in mijn caravan in alle rust aan kunnen werken.

Conny: Bij mij ligt de nadruk meer op het contact met de bezoekers. Meestal verwelkom ik de mensen en leid ik de lezingen in. Maar ik programmeer ook en Joyce doet ook aankondigingen als ik er niet ben.

Joyce: We zijn echt een tandem. We hebben een stevig netwerk opgebouwd. De meeste presentatoren komen graag terug!

Joyce, jij organiseert al circa 30 jaar presentaties. Met 200 tot maximaal 300 bezoekers is de Levi Lassenzaal van het Museon nog iedere week goed gevuld. Hoe verklaren jullie dit succes?

Joyce: Kwaliteit en afwisseling. We stellen best hoge eisen aan de presentaties. Het mag niet zomaar een vakantieverhaaltje zijn. Er moet een interessante en profesiionele lezing met goede beelden gepresenteerd worden, vlot verteld en ondersteund door pakweg minstens 100 mooie projecties. Inhoudelijk proberen we aan te sluiten bij tentoonstellingen in het Museon, bij feestdagen en bij de actualiteit.

Conny: Een enkele keer kunnen jongeren ook studiepunten verdienen als ze een lezing bijwonen. Voor veel mensen is het bijwonen van een bijeenkomst in het Museon ook belangrijk in het kader van de sociale contacten. De variatie en de schoonheid van de projecties zijn heel belangrijk.

Kunnen jullie wat voorbeelden van onderwerpen noemen?

Conny: Reisverslagen doen het erg goed. Onlangs hadden we een verslag van een fietstocht van Nederland naar Singapore. In september vertelt Mia Wiercx van Rhijn over nomaden in de Sahara. Maar in oktober komt professor Noordeloos met een heel apart verhaal over paddestoelen en schimmels. Ook daarbij verwachten we veel publiek.

Joyce: In november verzorgen drie topfotografen een wervelende breedbeeldshow over de natuur in diverse delen van de wereld. En met Kerst komt er een presentatie met muziekvoorbeelden over de Messiah van Händel.

Conny: Niet te vergeten, eind oktober jouw verhaal over Honderd Jaar Oktoberrevolutie in Rusland!
Dank je! Wat kost het om daarbij te mogen zijn?

Joyce: Met een Museumjaarkaart is de toegang gratis. Met een Ooievaarspas kost een kaartje 6 euro. Met een kortingskaart 7 euro (een basiskaart voor de kortingskaart kost 5 euro voor een heel jaar).

Conny: Zo is dat. En nu ga ik pakken voor mijn vakantie in Frankrijk!

Hartelijk dank voor dit interview. Een prettige vakantie. En tot ziens!

Rob Lubbersen
roblubbersen@ziggo.nl

MUSEON – dinsdagmiddagpresentaties najaar 2017

Van 13.30 tot circa 15.30 uur (inclusief pauze)

5 september Bij Iraanse vrienden thuis – Onno Reichwein

12 september De Saharaoui nomaden, een vergeten volk in de woestijn – Mia Wiercx van Rhijn

26 september Boegwater, leven op de binnenvaart – Karin Anema

3 oktober        Onttegel! Hoe gaan we de warmte in de stad tegen – Annechien Meier

10 oktober Ontdek de wereld in 3D – Job van de Groep

17 oktober Death valley~very much alive! – Peter Muller

24 oktober Paddenstoelen en schimmels~geheimen ontrafeld – Chiel Noordeloos

31 oktober Honderd jaar na de Oktoberrevolutie in Rusland – Rob Lubbersen

7 november De Hethieten en het land van Hatti – Ingrid Klerk

14 november Tussen stormvogels, dolfijnen en walvissen – Martin Kroon

21 november Grenzeloos in Panorama – Ko Hoogesteger, Wout Kroon, Chris Stenger

28 november Ridders en kastelen, een nieuwe kijk op de Middeleeuwen – Willemien Meinders

12 december Ninneveh, hoofdstad van het Assyrische rijk – Diana de Wild

19 december Händel´s Messiah~een groots oratorium voor Kerstmis? – Margaret Krill

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann