Haags Historisch Festijn 19 en 20 augustus

Op zaterdag 19 en zondag 20 augustus vindt het tweede Haags Historisch Festijn plaats op en rond het Binnenhof met schouwspelen en activiteiten van 11.00 tot 17.00 uur. De geschiedenis van de Graven van Holland in de dertiende eeuw tot het Koningshuis en de Regering nu wordt in het hart van het machtscentrum van Nederland tot leven gebracht. Het evenement is voor jong en oud en gratis toegankelijk.

Op zaterdag wordt het evenement om 12.00 uur officieel geopend op het Binnenhof door het ministerie van OCW met het spectaculaire schouwspel Pacificatie: hoe er in 1917 een einde komt aan de meer dan 100 jaar durende Schoolstrijd. Aansluitend wordt om 12.30 uur bij de Gevangenpoort het Standbeeld van Johan de Witt uit 1918 opnieuw onthuld door de directeur van het Haags Historisch Museum samen met koningin Wilhelmina en de toenmalige minister-president. Ook om 14.00 en 16.00 uur zijn er Schouwspelen op het Binnenhof: het Schouwspel Pacificatie met aansluitend het Schouwspel De Graaf van Holland uit de 13e eeuw, die ridders en edelen ontvangt. Zijn alle edelen welkom?

Zondag 20 augustus is de sterfdag van de gebroeders De Witt in het rampjaar 1672 en vindt aansluitend na het Schouwspel Onthulling Standbeeld Johan de Witt anno 1918 om 13.00 uur de kranslegging plaats bij het standbeeld van Johan de Witt met de Vrienden van de Witt en Jort Kelder.

Langs de Hofvijver ligt het middeleeuws kampement van de Compagnie van Brederode en Huurlingen die de Graaf van Holland hielpen bij zijn strijd om de macht en hun wapens demonstreren. Ook de adel heeft hier hun onderkomen met intriges en een Machtsspel. De 8 koninginnen uit het 200-jarig koninkrijk komen in de Paleistuin tot leven, van Wilhelmina van Pruisen tot Máxima. Om 11.00 uur komen zij aan met de koets. Om 15.00 uur is de Prinses van de Dag-verkiezing samen met de ondernemers van Hofkwartier. Meisjes t/m 13 jaar kunnen zich hiervoor aanmelden via de website.

In Het Nutshuis, bij de Grote Kerk, zijn van 11.00-15.30 uur deftige politieke heren die alles kunnen vertellen over de Schoolstrijd en Aletta Jacobs die met 100 vrouwen in 1917 Vrouwenkiesrecht wil. Daarnaast zijn er diverse aansluitende activiteiten. Kijk op de website voor tijden en prijzen. Het Haags Historisch Museum en Museum de Gevangenpoort hebben extra rondleidingen en op zondag een speciale lezing van Prinsenhof-conservator Maurice Wery. Pathé Buitenhof draait de film Michiel de Ruyter waarin de moord op de gebroeders De Witt te zien is. Op zaterdag is de kelder van de Ridderzaal geopend voor publiek en zijn er extra Ridderzaal-rondleidingen door ProDemos. Op zondagmiddag zijn er historische wandelingen door het oude dorp die Haghe met het Gilde Den Haag Je kunt een rit maken met een Gouden Koets, er is historisch vervoer per boot door de Willemsvaart en de Ooievaart en met een dagkaart kun je onbeperkt reizen met de 60 jaar oude Haagse Tourist-Tram.

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann