Storm van 1911 in 1921 overtroffen

In De Oud-Hagenaar van 11 juli schreef Kees de Raadt beeldend over ‘de vergeten storm’ van 30 september 1911. In vervolg daarop kan ik melden dat West-Nederland ruim tien jaar later, op zondagmiddag 6 november 1921 werd getroffen door een orkaan waarbij de storm van 1911 zowaar verbleekte. ‘Het noodweer van 30 september 1911 overtroffen’, kopte het toenmalige Haagse dagblad Het Vaderland de dag erna.

De superstorm, die op het hoogtepunt windsnelheden van 162 kilometer per uur had en ook nog eens gepaard ging met regen, richtte in Den Haag zware verwoestingen aan.

Het was nog een geluk dat het geen gewone werkdag was, maar een zondag.

Op veel plaatsen kwam het tramverkeer door stuk geraakte bovenleidingen stil te liggen, overal – maar vooral op Scheveningen – vloog van alles door de lucht (van dakpannen en dakgoten tot delen van schoorstenen en schuttingen), winkelpuien en vensters van woonhuizen knapten door de luchtdruk aan gruzelementen, honderden bomen legden het loodje en het Haagse Bos leek veranderd in een immense brandstapel.

Vele tientallen mensen liepen verwondingen omdat ze door vallende of rondvliegende objecten waren getroffen.

De EHBO-posten in de ziekenhuizen beleefden topdrukte en vanuit de gemeentelijke hoofdpost der GGD aan de Waldeck Pyrmontkade moest volgens de krant die middag meer dan vijftig keer worden uitgerukt voor hulpverlening.

Grappig
‘Een opsomming van de voornaamste vernielingen zou kolommen vullen’, aldus de verslaggever van Het Vaderland.

‘Geheele kroonlijsten werden van de huizen afgerukt, dakpannen en glasruiten zijn bij duizenden verbrijzeld.’

In een aantal wijken werden ‘hele tuinenreeksen kaalgeschoren’, maar waar schuttingen omver dreigden te worden geblazen wist men volgens de krant hier en daar ‘met vereende kracht en gebuurschappelijke eendracht op kosten van verwarde haren en doorweekte kleeren de schutting te behouden’.

Ondanks de ernst van de berichtgeving wist de reporter echter ook nog een prachtige poëtische alinea met een knipoog te produceren: ‘Maar hij (bedoeld wordt de storm) is toch ook wel een oogenblikje grappig geweest in zijn verbolgenheid. We bedoelen nu niet het spel met de korte rokjes onzer wederhelften en aanstaande wederhelften, noch de vindingrijkheid waarmee regenschermen werden ontwricht, maar de annonce-zuil op het Stationsplein. De storm rukte dien pardoes haar dikke papieren kleerenkoek af en stelde haar in volkomen betonnen maagdelijkheid tentoon…’

Overigens heeft het KNMI een webpagina met ‘Zware stormen in Nederland sinds 1910’.

In de opgesomde lijst staat de orkaan van 1921 nog steeds als de hevigste te boek, zwaarder nog dan de storm die de Watersnoodramp van 1953 teweeg bracht.

Dick van Rietschoten
dvanrietschoten@ziggo.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann