Sensatie bij eerste luchtballonvaart boven Den Haag

Het was een spannende gebeurtenis waar heel Den Haag voor was uitgelopen. Zou de ballon de lucht ingaan of zou hij aan de grond blijven? In Frankrijk was het Jean Pierre Blanchard (1753-1809) gelukt nabij Parijs met een ballon van de grond te komen. Op 14 juli 1785 beleefde Den Haag de Hollandse première van deze vertoning.

Nadat Blanchard succes had met zijn luchtballon in Frankrijk en zelfs begin 1785 Het Kanaal over wist te zweven, maakte de pionier furore. Gedragen door zijn roem, trok hij door diverse landen om demonstraties te geven. Voor Holland was Den Haag de uitverkoren stad om als eerste een vliegend voertuig de lucht in te zien gaan. Het gebeuren vond plaats vanuit de Paleistuin van het Oude Hof. De demonstratie werd door een dolenthousiaste menigte gadegeslagen. Het geduld van de mensenmassa werd enigszins op de proef gesteld doordat er vertraging en problemen waren bij het vullen van de ballon. De pijpen die niet dicht genoeg waren gesoldeerd om de ‘brandbare lucht’ door te laten, dienden hersteld te worden. Uiteindelijk was het zover. Tegen acht uur ’s avonds kwam de ballon van de grond met twee mannen in een scheepje, zoals het mandje vroeger werd genoemd, waarvan één de inmiddels beroemde heer Blanchard was.

Vol verbazing keek de Haagse bevolking naar de ballon die alsmaar hoger ging. Hoe was het allemaal toch mogelijk. Wat een hoogstandje der techniek om een mens in de lucht te laten vliegen! Het weer was ideaal en de westenwind blies de ballon richting Delft. De enthousiaste prinselijke erfstadhouder ging er met zijn paard achteraan. Tot voorbij de Rijswijkseweg bleef hij het mandje met de wuivende lieden volgen. Meerdere gegoede Hagenaars volgden zijn voorbeeld. Vanuit het mandje werd met vlaggen gezwaaid. Het was een historische gebeurtenis, daarvan waren de omstanders overtuigd. Naar later bekend werd gemaakt was de ballon te Zevenhuizen geland onder toeziend oog van een ontelbare menigte toeschouwers.

Echtgenote
Inmiddels was de echtgenote van Jean Pierre Blanchard, Marie Madeleine Sophie Armant (1778-1819) ook een actieve professionele ballonvaartster geworden. Op 9 juli 1807 ging het echtpaar in Den Haag vanaf het voorplein van Huis ten Bosch gezamenlijk de lucht in.

Wederom was er een grote mensenmassa op de been, die de luchtreizigers enthousiast uitzwaaide.

Kaartjes werden verkocht tegen 3 gulden per stuk om het gehele project te financieren. Dit keer was er geen erfstadhouder die te paard achter het scheepje aanreed, maar leefden we onder het bewind van de Franse keizer Napoleon en diens jongere broer Lodewijk Napoleon. De Franse ballonvaarders strooiden dit keer talrijke pamfletten uit de ballon zowel in het Nederlands als het Frans. De strooibiljetten waren bestemd voor ‘het aanzienlijke publiek van Den Haag’. De inmiddels 54-jarige pionier nam afscheid van het publiek en bedankte iedereen voor de geestdrift waarmee hij was ontvangen.

Zestigste luchtreis
Inmiddels was het 22 jaar geleden dat hij Den Haag had bezocht en veel ervaringen wijzer geworden. Hij verontschuldigde zich voor zijn rampen, brokken en ongevallen die hij afgelopen 22 jaar in beide werelden had gemaakt, zowel Europa als Amerika. Tenslotte hoopte hij herinnerd te worden als een oprecht mens, die een goede naam wilde nalaten in de wereld. Het was zijn zestigste luchtreis geweest en voor zijn aanzienlijk jongere vrouw haar tiende. Hij zette een punt achter zijn carrière en leefde nog enkele jaren voordat hij in 1809 kwam te overlijden.

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann