AHC ‘verliest’ zijn pionier

Onder deze titel trof ik in het NRC Handelsblad van 6 april 1972 een artikel aan dat mijn aandacht trok. Misschien vraagt u zich af hoe ik aan een krant die 45 jaar geleden verschenen is kan komen. Met behulp van mijn computer kan ik op de site Delpher aan boeken, kranten en tijdschriften komen en wanneer ik vervolgens het juiste zoekwoord intik, krijg ik inzage in een enorm aantal historische boeken, kranten en tijdschriften.

Het betreffende artikel begint als volgt: In 1946 liep hij zelf met het mansbakje om dubbeltjes op te halen bij straatvoorstellingen. In 1972 gaat dezelfde penningmeester over een omzet van ruim f 1,3 miljoen. Het bedrijf? Het is geen bedrijf, maar een vrijwilligersorganisatie die sinds de oorlog feesten, culturele evenementen, vakantieweken, sportwedstrijden en allerlei andere ontspanning voor oud en jong verzorgt: de stichting Algemeen Haags Comité. Het ging dan vooral om de recreatie en vorming van de Hagenaar met de smalle beurs. Hij was een van de VIP’s die na de bevrijding idealistisch aan cultuurspreiding gingen doen. Successen waren de eerste klassieke concerten in de Houtrusthallen: 9.000 magere mensen die muisstil op houten schoolbanken de muziek als het ware indronken.

Het initiatief tot het organiseren van massale culturele manifestaties kwam in 1946 van burgemeester de Monchy en de Nederlandse Reisvereniging die de stadgenoten in eigen omgeving vertier wilden bieden. De onder de bezetting gestichte beweging Volksherstel bood haar medewerking aan en zo kwam hij terecht in wat toen het Haags Vacantie Comité werd genoemd. Hij kon meteen al zijn krachten inzetten.

1948 moest een feestjaar worden: zeven eeuwen Den Haag en het vijftigjarig jubileum van koningin Wilhelmina. Het stichtingskapitaal was bijeengebracht door de opbrengst van kermissen op Koekamp Malieveld en een loterij. Slechts één keer in zijn geschiedenis heeft het AHC subsidie gevraagd. Aan die zelfstandigheid van het particulier initiatief – dat in andere grote steden het vaandel tenslotte aan de gemeente moest overgeven – en aan de vele vrijwillige helpers dankt Den Haag nog jaarlijks goedkope uitjes van hoog niveau voor tienduizenden burgers. Dit succes is vooral te danken aan het feit dat de hele Haagse bevolking – van uiterst links tot uiterst rechts – inspraak heeft via de Raad van Advies en zo kan ook de kleinste minderheid aan bod komen. Hoewel hij afscheid neemt als penningmeester, blijft deze pionier wel lid van het algemeen bestuur, maar drie maal per week vergaderen hoeft dan niet meer.

Chevrolet
Wie was die pionier die meer dan 25 jaar penningmeester van dit comité geweest is en waarom trok dit artikel mijn aandacht? Het gaat over mijn vader. En om misverstanden te voorkomen: het gaat hier om vrijwilligerswerk. Daarnaast was hij directeur van een medische instrumentenhandel die zich specialiseerde in de reparatie en verkoop van snaargalvanometers, tegenwoordig cardiografen genoemd. Op de bijgevoegde foto draagt hij zo’n snaargalvanometer. Mocht één van u mij iets meer kunnen vertellen over de auto waarin hij toen reed, graag. Aan het embleem te zien is het een Chevrolet.

Carl Doeke Eisma
carleisma@planet.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann