Wandelen door de Scheepersstraat

Aan het begin van de straat van de Herman Costerstraat was een café. Vervolgens, wandelend naar de hoek van de Wesselsstraat zie ik een ijzerwarenwinkel. En een gereedschappenwinkel. Aan de overkant: Bram van Prooien, de sigarenwinkel. En op het midden van de stoep een winkel die emmers, teilen en borstels verkoopt. Vervolgens op de hoek van de Fischerstraat een schoenmakerij. Dan lopen we het Schalk Burgerplein op en hier is op de hoek van de Wolmaransstraat een melkzaak annex kruidenier van de familie Steegeman.

Aan de overkant bij de Schalk Burgerstraat zie ik De Concurrent, een kruidenier. Later werd het een wasserette. Ernaast een kousenwinkel.

Vervolgens op de hoek Sion, waar voor de oorlog een ziekenverpleging stond. Daarnaast het bejaardenhuis met een trap van enkele treden voor de ingang (waar je zo leuk op kon spelen). Later werd dit het Wijk- en Dienstencentrum; inclusief Sion.

We zijn nu op de hoek van de Hertzogstraat. Hier was een sigarenwinkel. Halverwege de straat zat de melkwinkel van juffrouw Van Lier. Naderhand werd dit de snoepkeet van de familie Spanjaard. In een gewoon woonhuis was Van der Hoeven ook een sigarenwinkel begonnen. En op de hoek van de Kritzingerstraat was de melkwinkel van Groeneveld. Hij had ook een melkwijk. Op de andere hoek de groentewinkel van Houweling. Vervolgens op de hoek van de Brandtstraat was een winkel waar je snoep kon kopen. Dat was aan de kant waar de rooms-katholieke kerk in de Brandtstraat stond.

Ertegenover was het café, op de hoek van de Beijersstraat. Aan de overkant bakker Hus. Later werd dit een dameskapper. Verder wandelend naar de Heilbronstraat was er een fietsenwinkel. Op een later moment verkocht hij ook gashaarden. Aan het eind van de Scheepersstraat had je eerst de kleuterschool Elise van Calcar. En op de andere hoek van De la Reyweg een grote fietsenwinkel, wat later is verbouwd tot de tegeltiek. Aan de overkant, op een pleintje, stond de technische school. Ook enkele pakhuizen waren aanwezig. Daarin stond onder andere een haringkar gestald. De eigenaar riep altijd als hij weer haringen te koop had.

Scheepersstraat hoek Hertzogstraat en gezien naar de Schalk Burgerstraat. Foto: Dienst voor de Stadsontwikkeling, collectie Haags Gemeentearchief
Scheepersstraat hoek Hertzogstraat en gezien naar de Schalk Burgerstraat. Foto: Dienst voor de Stadsontwikkeling, collectie Haags Gemeentearchief

Bakkerij Zaat
Glashandel Van Es zat er naast. Ook in de Cilliersstraat waren veel pakhuizen. Zoals in een ander artikel al gemeld was er op hoek van de Beijersstraat een groentewinkel. Als je verder de Scheepersstraat terug liep, was er op de hoek van de Brandtstraat een heren- en kinderkapper. En vergeet Anja niet. Als koffiehuis. De eigenaar woonde er pal naast in de Scheepersstraat. Wat ondergetekende niet meer weet, weet de bron mij te vertellen: midden op de stoep was het Zaagje, ijzerwaren- en gereedschappenwinkel. Er naast een stoffeerderij. Dan op de hoek van de Kritzingerstraat was hier een zaak gevestigd waar je warm water achterin in het pakhuis kon halen. Later kwam hier Lammering, die Indonesische kruiden verkocht in heel Zuid-Holland. In de Kritzingerstraat had je pakhuizen en onder andere een pindabranderij. Ook de bakkerij van Zaat was hier. En om de hoek in de Scheepersstraat was de winkel. Later werd dit een supermarkt en daarna een winkel voor zeefdruk. Op de hoek van de Hertzogstraat was eerst een sigarenwinkel, later een winkel voor siervissen. Vervolgens, op de hoek van Schalk Burgerstraat, was een groentewinkel. Ertegenover was de Kettman (dames-, heren- en kinderkapper). En als laatste, op de hoek van de Herman Costerstraat, een sigarenwinkel.

Aad van Krevelen
ajlvankrevelen@hetnet.nl
Bron: Betty Overdijk-Joppe

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann