Aloysiusschool Brouwersgracht

Betreffende het artikel in De Oud-Hagenaar van mevrouw Van der Bol. Ja, wij woonden in de Glasblazerslaan en ik was de oudste (geboren in 1942) en ging dus naar de nonnen op school (bewaarschool) in 1945. Op een klassenfoto staat op de achtergrond een zuster. Die wist van wanten. Om orde te houden kwam haar witte touw met knoppen goed uit. Gewoon een paar klappen er mee.

Ondanks dat ik niet katholiek was opgevoed, moest ik toch elke morgen mee naar de kapel. Ik ken het Wees Gegroet Maria en het Onze Vader nog steeds geheel opzeggen. Zo werd dat er in gedramd. Mijn moeder vond het slaan met het koord niet normaal, dus mijn laatste jaar niet afgemaakt en naar een kleuterschool – aan het eind van de Prinsegracht achter een poort. De school bestaat nog steeds, maar nu als een kinderopvang. Mijn ouders hadden angst om mij naar de lagere school te sturen in het Westeinde, maar toen er op de Prinsegracht een agent kwam te staan die voor en na schooltijd er stond om de kinderen veilig over te brengen, was er geen probleem meer om mij – en later ook mijn jongere broer – naar de ‘school met den Bijbel’, namelijk de Meester Schabergschool te sturen. Dat was een goede school met goede leerkrachten en hoofdonderwijzer.

Aad Horstmans
aad.horstmans@upcmail.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann