Kort samengevatte weemoed (3)

‘Kort samengevatte weemoed (3)’ in De Oud-Hagenaar van 13 juni 2017 heb ik met plezier gelezen. Bij twee punten wil ik iets recht zetten.

Het dubbeldik blok vanille-ijs werd inderdaad verkocht door Jamin. Maar: verpakt in papier. Als het tussen twee wafeltjes zat was het een Ermi-ijsje. Zo heetten de ijsjes die verkocht werden door de Residentie Melkinrichting (RMI). De ijscoman, gekleed in uniform met pet (!), beschikte daarvoor over een speciaal stuk gereedschap: een langwerpig blikje, open aan de bovenkant en met aan de onderkant een handvat. Onder in dat blikje legde hij een wafeltje. Daar kwam het ijs op, dat aan de bovenrand werd afgestreken. Daar bovenop kwam weer een wafeltje. Vervolgens werd het blikje omgekeerd en kwam het ijsje er uit. En dan werd het drukken op de beide wafeltjes om het ijs er tussenuit te persen en af te likken. Een probleem daarbij was dat die wafeltjes op den duur zacht werden. Op Internet vond ik deze leuke foto met een hele colonne Ermi-ijsverkopers.

Het tweede punt betreft het belastingplaatje. Het gat daarin had inderdaad met werkloosheid te maken. Maar het zat er niet in opdat iedereen kon zien dat de fietser geen werk had, maar dat de politie dat kon zien. Want was het geval: een werkloze hoefde geen rijwielbelasting te betalen, maar daar stond tegenover dat hij zijn fiets alleen mocht gebruiken om werk te zoeken. In ieder geval dus niet op zondag, dat kwam hem op een bekeuring komen te staan als hij gesnapt werd.

Henk Kuilder
hjgkuilder@ziggo.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann