Hotel Des Indes: menukaarten door de jaren heen

Hotel Des Indes in Den Haag heeft sinds februari een nieuwe chef-kok: Roel Gilissen. Het iconische hotel aan het Lange Voorhout. Hij stelde een nieuw menu samen, nadat hij enkele oude menukaarten had bekeken. De lezer van De Oud-Hagenaar krijgt een exclusief kijkje in de archieven van het hotel dat bekendstaat vanwege elegantie en grandeur.

Op de oude menukaarten staan gerechten die we nog steeds eten, zoals een salade niçoise of oesters met een toastje erbij. De menukaarten die op deze pagina worden vertoond, zijn geheel met de hand uitgeschreven. Verder is ook te zien: een oude rekening voor ene madame Berèn, die logeerde in kamer 84. De totale kosten voor haar wensen bedroegen toentertijd 56,50 gulden.

Omdat het statige pand aan het sfeervolle Lange Voorhout in Den Haag en haar roemrijke gasten zo tot de verbeelding spreken, doen er vele mythes en anekdotes de ronde. Zeker is dat Hotel Des Indes sinds 1881 onderdak biedt aan koningen, keizers, staatslieden, kunstenaars, geleerden en oud-Indiëgangers, geheel in Haagse traditie en stijl. Het chique logement is uitgegroeid tot een instituut waar ieder tijdperk op eigen wijze invulling geeft aan het begrip grandeur.

Baron van Brienen
Willem D.A.M. Baron van Brienen van de Groote Lindt en Dortsmunde laat in 1858 door bouwmeester A. Rodenburg aan het Lange Voorhout een statig herenhuis bouwen. Kosten: anderhalve ton puur goud. Deze kamerheer van koning Willem III en lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland wilde naast zijn landgoed Clingendael ook een meer centraal gelegen locatie in het Haagse waar hij grote feesten zou kunnen geven. Het huis beschikte over een riant binnenhof, stallen, een hooischuur, bediendekwartieren, privé-verblijven en een prachtige balzaal. Na de dood van de Baron in 1863, krijgt zijn oudste zoon Arnold het voorname pand toebedeeld. Deze verkoopt het na enkele jaren aan de hotelier Paulez die het weer aan zijn dochter schenkt.

Deze dochter maakt er samen met haar man, de ex-beroepsmilitair Friedrich Wirtz, een hotel van. Na een verbouwing van vier jaar vond de officiële opening van het pand plaats op 1 mei 1881, door Prins Frederik van Oranje, de tweede zoon van Koning Willem I. Het hotel geldt ook in die tijd als het summum van verfijnde elegance: details zoals de deurknoppen met initialen herinneren aan de eerste bewoner van het pand en op iedere verdieping was een badkamer. In die tijd een ongekende luxe. In de eerste week na de opening kwamen dan ook meer dan 2.200 personen zich vergapen aan de weelde en pracht van het hotel. Ook konden belangstellenden à raison van een rijksdaalder aanschuiven bij de Table d’Hôte die dagelijks om 17.30 uur begon. De eerste jaren van het hotel brachten vele overdadige feesten en exclusieve banketten. Toch kwam er op een gegeven moment een kleine terugslag. De nieuwe directeur, de heer Haller, had een moeilijk begin bij Des Indes. Gelukkig voor hem werd er in 1899, op initiatief van tsaar Nicolaas II, in Den Haag een vredesconferentie gehouden wat zorgde voor de komst van vele regeringsleiders, diplomaten en aanverwante personen.

De primeur van de gigolo
Grandeur en traditie staat innovatie niet in de weg. Integendeel zelfs. En zo had in 1900 iedere kamer van het hotel al telefoon; een soort intercom die in verbinding stond met de receptie. En overal waren vaste wastafels met warm en koud stromend water en een bad. In 1902 werd een hydraulische lift gebouwd, die werkte op de druk van de duinwaterleiding. Ook in 1925 zorgde het hotel voor een opzienbarende primeur; de aanwezigheid van een gigolo. Deze noviteit van een danser voor dames zonder mannelijk gezelschap beviel het hotel uitstekend, pas in later jaren zou de reputatie van de gigolo wijzigen. Amusement is altijd een groot aandachtspunt bij Hotel Des Indes geweest. Zo was er in de beginjaren van het hotel een vast hotelorkest dat dagelijks twee keer in de Palmzaal optrad. Ook werden er aan het begin van de 20ste eeuw vanuit het hotel diverse rijtuig- en automobielexcursies en stoomboot en stoomtramtrips georganiseerd.

Zware tijden
Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 werkte verlammend op de gehele economie en had ook zijn uitwerking op de omzet van het kleurrijke Hotel Des Indes. In 1918 was zelfs even sprake van de vestiging van het kantoor van de Nederlandsche Uitvoer Maatschappij (N.U.M.) in het monumentale pand. Zij hadden immers alle aandelen van de toenmalige directieleden mevrouw Haller-Rey en haar broer overgenomen. Maar door interventie op regeringsniveau – want men vermoedde dat het eersteklas hotel uit staatkundig oogpunt nodig zou zijn wanneer er eventueel vredesonderhandelingen in het Vredespaleis zouden plaatsvinden – werd dit voorkomen. En na een sluiting van vier maanden fungeerde Hotel Des Indes weer als vanouds als trefpunt voor mondain Den Haag.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het hotel intensief gebruikt. Door de bezetter én door Joodse onderduikers. De Monegaskische hoteldirecteur Rey had lang voor het uitbreken van de oorlog een duiventil op het dak van het hotel geplaatst. Prijsduiven waren immers zijn hobby. Zelf heeft hij de oorlog niet in Nederland meegemaakt – zijn vrouw is op hun vlucht naar Engeland doodgeschoten – wel bleven zijn prijsduiven in Nederland. Hun duiventil bood in de oorlogsjaren zelfs onderdak aan enkele onderduikers. En de vogels zelf zijn zowel door de Duitsers als onderduikers verorberd.

Direct na de oorlog vestigden Amerikaanse troepen hun basis in het hotel. Zo verbleven hier ook Eisenhower, Churchill en Montgomery.

De tweede helft van de twintigste eeuw brengt het beroemde Haagse hotel vooral internationale hotelketens, particuliere investeerders en hotelmanagers die het aandurven om de traditie en rijke historie van het hotel op eigentijdse wijze invulling te geven.

Nieuw menu
Het nieuwe menu van Hotel Des Indes door chef-kok Gilissen ziet er als volgt uit.

  • Ceviche van wilde zeebaars, geinprigneerde watermeloen, monikkenbaard, bronze venkel, espuma van gin tonic en limoen
  • Zeehaan, blini zoete aardappel, lamsoren, vinigrete van vermout en rode biet,
  • Cannerkreeft, parelgort, knoflook, oesterblad en witte wijn
  • Kalfsentrecote, zomertruffel, groene aperge, knolselderij
  • Mousse van jasmijn rijst, perzik, witte chocolade, Italiaans schuim.

Ivar Lingen
hoofdredacteur De Oud-Hagenaar

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann