Onderscheidingen

Jaarlijks vindt op 10 mei aan het ILSY-plantsoen in Den Haag, bij het oorlogsmonument voor het stationsgebouw van de voormalige vliegbasis Ypenburg, de herdenking plaats van de Slag om de Residentie in mei 1940. Ypenburg, in de jaren dertig van de vorige eeuw, was een sportvliegveld dat, na de afkondiging van de algemene mobilisatie op 29 augustus 1939, de status van militair vliegveld kreeg.

Op 10 mei 1940 viel Duitsland ons land aan. De Duitse luchtmacht, de Luftwaffe, voerde een bliksemaanval uit op Ypenburg en de andere rondom Den Haag gelegen vliegvelden zoals Ockenburg en Valkenburg. De Duitsers hoopten namelijk dat zij, na de verovering van Ypenburg, konden doorstoten naar het centrum van Den Haag. Aldaar wilden zij koningin Wilhelmina, de regering en de legerleiding gevangen nemen zodat de Nederlandse tegenstand al in een vroeg stadium kon worden gebroken. Ypenburg werd zwaar gebombardeerd met als gevolg dat een aantal Nederlandse vliegtuigen al op de grond verloren ging. De vliegtuigen die nog wel konden opstijgen gingen meteen de strijd aan tegen de Duitse overmacht. Ook op de grond werd fel gevochten tegen de Duitse luchtlandingstroepen en parachutisten en wel zodanig dat onze strijdkrachten in de loop van de eerste oorlogsdag Ypenburg grotendeels konden heroveren. Vanaf dat moment bleef het vliegveld tot de capitulatie in Nederlandse handen. Veel militairen hebben deze strijd met de dood moeten bekopen, zijn (zeer) zwaar gewond geraakt en hebben gebeurtenissen meegemaakt die op hun verdere leven van grote invloed zijn geweest. Van het vliegend personeel zouden aan Nederlandse kant acht militairen sneuvelen. Bovendien mag niet vergeten worden dat vier militairen voor hun strijd op Ypenburg zijn onderscheiden met de Militaire Willems-Orde. Tot dit groepje behoorden onder meer reserve tweede luitenant George Maduro (naar hem is later Madurodam vernoemd) en de korporaal-ziekenverzorger Jan van Oudheusden. Zijn naam leeft voort in de Van Oudheusdenkazerne in Hilversum waar de slachtoffers van de MH17-ramp werden geïdentificeerd.

Onderscheidingen
De jaarlijkse herdenking van de Slag om de Residentie wordt georganiseerd door de Stichting Herdenkingen Residentie samen met de 13e Luchtverdedigingsbatterij ‘Ypenburg’ en de Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg. Sinds een aantal jaren worden bij deze herdenking, door of namens de Commandant Landstrijdkrachten (!), aan nabestaanden van oorlogsveteranen postuum onderscheidingen uitgereikt zoals het Ereteken voor Oorlog en Vrede (met gespen), het Mobilisatie Oorlogskruis, het Herinneringsinsigne Binnenlandse Strijdkrachten en Demobilisatie-speldjes.

Heel veel militairen, ook die van het Wapen der Militaire Luchtvaart en van de ML-KNIL, zijn destijds hun onderscheiding waar zij recht op hadden misgelopen. Dat had diverse oorzaken. Niet alleen waren door het oorlogsgeweld persoonsdossiers verloren geraakt maar, door een gebrekkige administratie, zeker zo vlak na de oorlog, werden adreswijzigingen na een verhuizing, niet of slecht verwerkt. Daarbij kwam dat bij sommige onderscheidingen militairen wel het draagrecht kregen maar de onderscheiding/medaille zelf moesten betalen omdat de benarde toestand van ’s Rijks Schatkist destijds niet toeliet om deze onderscheidingen zelf te bekostigen en te verstrekken. Voor veel militairen was dat een brug te ver.

Herziening
Als gevolg van het nieuw ingevoerde Veteranenbeleid van de regering zijn er de laatste jaren een aantal ‘reparaties’ op het gebied van de onderscheidingen en eretekens doorgevoerd. Dat hield niet alleen in dat de toekenning van het Mobilisatie Oorlogskruis werd heropend maar ook dat de vergroting van de toekenningsperiode en extra gespen bij het Ereteken voor Orde en Vrede is doorgevoerd. Dat geldt ook voor het Nieuw-Guinea Herinneringskruis, de instelling van het Draaginsigne Gewonden, het Draaginsigne Veteranen, de OVW-insignes en nog een aantal decoraties.

Wie hier alles over wil lezen verwijs ik graag naar het Handboek Onderscheidingen dat uitsluitend via het internet als PDF-bestand is te lezen.

Het Mobilisatie Oorlogskruis, het Ereteken voor Orde en Vrede (met de gespen) , het Nieuw-Guinea Herinneringskruis (ook de gesp 1962) en het Kruis voor Recht en Vrijheid met de gesp ‘Korea 1950’ kunnen door veteranen c.q hun nabestaanden al dan niet postuum nog steeds worden aangevraagd.

Aanvragen voor een niet ontvangen of verloren onderscheiding kunt u richten aan:

Ministerie van Defensie, CDC/DPOD/UBVRD/Cluster Decoraties
Postbus 90004
3509 AA Utrecht
Telefoon: 030-2184343

Via het emailadres onderscheidingen@mindef.nl kunt u voor bepaalde onderscheidingen aanmeldingsformulieren aanvragen.

Het kan zijn dat u, als voormalig militair of veteraan, ooit door Engeland of Canada onderscheiden bent, maar dat u die onderscheiding niet meer hebt of dat die verloren is gegaan. In dat geval kunt u zich richten tot:

Engeland
MOD Medal Office
Innsworth House
Imjin Barracks
Gloucester
GL3 1HW
Engeland
Mail: dbs-medals@mod.uk

Canada
Veterans Affairs Canada,
Honours & Awards Section
Ottawa, Ontario
K1A OP4
Canada
Mail: awards-citations@vac-acc.gc.ca

Vragen
Mocht u nog vragen hebben of een reactie willen geven, dan hoor ik dat graag!

Drs. W.H. (Wim) Lutgert
Majoor b.d. der Koninklijke Luchtmacht

Lijsterbeslaan 2
2641 BB Pijnacker

wlutgert@planet.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann