16-jarige Jacoba betrapt bij vrijage in Haagse Bos

Met haar zestien jaar was Jacoba Kerling minder onschuldig als ze overkwam. Het meisje was een meester in het verleiden van mannen en wist op jonge leeftijd reeds hoe ze de kerels moest bekoren. Op een dag in 1784 werd ze op heterdaad betrapt bij een vrijpartij in het Haagse Bos.

Jacoba logeerde enkele dagen bij dikke Mie Westerbeek alias Mie de Spinster, die verblijf hield nabij de Scheveningsebrug. Het meisje was jong en zag er aantrekkelijk uit.

Haar 19-jarige zuster had een kamer bij dikke Mie, waar ze aanvankelijk kwam om rokken te stikken. Weldra was ze te vinden op de kruisbaan, waar ze aan het pezen was om mannen te versieren om ze vervolgens voor geld te bevredigen. De opbrengsten waren uiteenlopend van enkele dubbeltjes van een bakkersknecht tot één gulden van een vorstelijke lijfwacht. Toen de 16-jarige Jacoba ruzie had met haar moeder, besloot ze onderdak te vragen bij haar zuster.

Hazelnootjes
Dikke Mie heette haar van harte welkom en zag kennelijk brood in het jonge onschuldige meisje, dat achteraf bleek al aardig door de wol te zijn geverfd.

Op de laatste dag van de warme augustusmaand stelde Mie voor om samen naar het Haagse Bos te gaan om hazelnoten te plukken. Jacoba stemde ermee in en samen wandelden ze naar het bos waar ze op een bankje in de schaduw gingen kletsen. Spoedig kwam er een man aan met wie Mie in contact raakte en met wie ze aan de haal ging. Ze liet Jacoba achter, maar niet voor lang.

Afwerkplaats
Korte tijd later kwam de 22-jarige Simon de Weille naast haar zitten die behoorlijk in het giechelende kind was geïnteresseerd. Ze wond hem op en hij vroeg haar of ze met hem mee wilde gaan verderop het bos in. Zonder enige aarzeling stemde ze erin toe en samen liepen ze diep het bos in naar een plek die werd aangeduid als ‘de laagte’ en bekend stond als afwerkplaats voor lichamelijke bevrediging. Jacoba wist waar het allemaal om te doen was en verweerde zich geen moment toen de man haar begon te betasten. Uit zichzelf ging ze gewillig op de grond liggen waarna de man vooroverboog om haar rokken langzaam omhoog te duwen. Ze keek hem welwillend aan waarop hij zijn broek losmaakte en vleselijk met haar ging converseren, zoals het staat vermeld in het opgemaakte proces-verbaal.

Het genot was van korte duur. Weldra kwamen twee overheidsdienaren op de bewuste plek waar ze het copulerende stel op heterdaad betrapten. Beiden werden meegenomen voor verhoor.

Hoererij
Jacoba werd overgebracht naar het tuchthuis en stevig ondervraagd. Het onschuldig ogende meisje vertelde tegen de justitiële gezagsdragers eerder omgang met mannen te hebben gehad. Ze had zich verschillende keren laten gebruiken door soldaten op het Spui in een poortje en ook onder de galerij op het Binnenhof. Jacoba bekende zich schuldig te hebben gemaakt aan hoererij ofschoon ze betoogde dat het de schuld was van Mie, die nooit had moeten voorstellen om hazelnoten te gaan plukken. Dat het heterdaadje de eerste keer zou zijn, werd door de rechters dan ook niet geloofd, gezien de openlijke bekentenis over de vrijages met de soldaten.

De 16-jarige werd veroordeeld tot zes jaar arbeid in een tuchthuis om met haar handen de kost te verdienen en vervolgens werd ze voor twaalf jaren verbannen uit de stad.

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann