Asbakken, hoe lang nog?

Ik kreeg bij mijn bezoek aan de Schroeder van der Kolk-kringloopwinkel in de Piet Heinstraat een asbak in handen met een mooie tekst erop. 1e lustrum tournooi 12-1-1958 RKS Tempo. In echt Delfts blauw.

Het riep bij mij de vraag op hoelang er nog asbakken zullen zijn. Het roken van sigaretten is een stervend verschijnsel dat over 25 jaar geheel verdwenen zal zijn. Geen as meer en geen asbakken meer. Er zijn inmiddels verzamelaars van asbakken. Natuurlijk zijn die er altijd geweest. En daarop hebben de diverse ondernemingen geïnvesteerd. Denk bijvoorbeeld al die mooie Martini-asbakken. Het valt op dat vooral veel drankmerken asbakken lieten maken. Dat zal wel komen omdat in de cafés toen nog gerookt mocht worden. En een sigaretje en een drankje dat was twintigste eeuwse gezelligheid.

Maar goed ik heb nog geen vereniging van en voor verzamelaars van asbakken gezien. Het lijkt me wel een idee om in Den Haag een asbakkenmuseum te beginnen. Heb u interesse neem dan contact op met redactie@deoud-hagenaar.email.

Constant Martini (uitgever)

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann