K(r)ampeergenot in de jaren vijftig

Hoera, de zomer is in aantocht! Dus gaan we fijn kamperen. Want dat is gezond en goedkoop. Als we de locatie hebben uitgezocht, gaan we met de Pinksterdagen eerst de tent opzetten op het Malieveld, want we willen op de camping met ons gepruts niet voor schut staan. Na veel vijven en zessen staat dat ding eindelijk overeind. Blijkt dat we vanwege de kosten een veel te kleine tent hebben aangeschaft. Dat deden we destijds bij tentenkoning Van der Stighel op het Spui.

Enfin, je moet in de vakantie niet zo nauw kijken.

Met ons overbelaste autootje eindelijk na lang zoeken en vragen in ons beste school-Frans op de camping aangekomen, zijn de mooiste plekjes natuurlijk al bezet. En moet je de auto er ver vandaan parkeren. Dat wordt sjouwen met je spullen onder de meewarige blikken van je campinggenoten, die vadsig op luie stoelen met een biertje in de hand jouw geploeter gadeslaan. Natuurlijk hebben we het een en ander vergeten mee te nemen. En wat staan er veel landgenoten op deze camping! Alsof ik in Nederland was aangekomen. En waar is het toiletgebouw? Maar tien minuten lopen met je rol wc-papier onder je arm? Bah, wat stinkt het er en wat is het er vies! Het toilet is een gat in de grond, waarboven je gehurkt je behoefte moet doen. Moeilijk om je evenwicht te bewaren. Doortrekken is er niet bij. In dezelfde ruimte kan je je vuile vaat alleen met koud water afspoelen.

Maar ja, in de vakantie moet je niet zo nauw kijken.

We willen zelf koken en steken onze gloednieuwe primus aan. Maar hoe werkt zo’n ding? Dat hebben we op het Malieveld niet geoefend. Ineens komt er een steekvlam uit. Paniek! Je pakt dapper het apparaat op en smijt het ver van je af, richting riviertje, waar het sissend ten onder gaat. Hè, hè, net op tijd. Dan toch maar een hapje in de kampkantine eten. Dus in de rij staan voor de selfservice voor de onsmakelijke lauwe maaltijd met een lauw biertje of een goedkoop smakeloos wijntje.

Want in de vakantie moet je niet zo nauw kijken.

Terug bij de tent gezellig met gekruiste benen de avond op de grond doorbrengen bij je stinkende olielamp te midden van de herrie om ons heen: blèrende kinderen die niet slapen willen, ruzie makende volwassenen, dronken jongelui met hun gelal. Maar ook wij kunnen de slaap niet vatten, want tenten zijn uiterst gehorig en omdat we hier mannetje aan mannetje staan, genieten we van het seksleven van onze jonge buren… Bovendien door de ligging van de camping aan dat riviertje, stikt het er van de insecten. Helaas niet gedacht aan bestrijdingsmiddelen. En ons geleende tweepersoonstentje is zo krap, dat we ons tegelijk moeten omdraaien. Tot overmaat van ramp loopt mijn luchtbed tijdens de nacht langzaam leeg… Onuitgeslapen ontbijten met het niet meer verse meegebrachte Franse stokbrood.

Want je wilt je toch aanpassen aan de Franse gewoonten?

Maar ook hier wil het wel eens regenen. Dus in de tent liggend op je buik reisgidsen doornemen en zorgen, dat je het tentzeil niet van binnen aanraakt, want dan lekt het meteen door. Na de stortbui ga je naar buiten en krijg je natte voeten en vieze schoenen door het ploegen door de blubber. Met opbreken wachten tot de tent weer droog is en dus vertrek je later dan gepland naar de volgende locatie, waar het hele avontuur zich weer herhaalt. Want ja, in de vakantie moet je niet zo nauw kijken… Maar wat verlangde ik stiekem naar mijn eigen bedje!

Waargebeurde belevenissen van mij en van velen van onze generatie!

Dat het toch niet altijd kommer en kwel was, vertel ik in een volgend artikel.

Barend Jan Donker
lindenf@planet.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann