Arie Pronk

Dit is Arie Pronk, voormalig dirigent van het Chr. Residentie Mannenkoor. Arie Pronk was een gedreven dirigent.

Hij was bezeten van massaconcerten. 5.000 mensen in Ahoy in Rotterdam was voor hem een grote gebeurtenis. Vooral wanneer er ernstige bedlegerige zieken aanwezig waren. Arie gaf zichzelf totaal. Ik weet nog dat we voor de tv kwamen voor de AVRO met Jo Vincent en Henry Blackmon, twee fantastische solisten in die tijd. Ik spreek van 1964. De regie was in handen van de toenmalige bekende Karel Prior van de AVRO-TV. Zingen met Arie Pronk. Het CRM had meer dan 150 mannenzangers, het Rotterdamse Deo Cantemus 320 en de Credo Singers 120. Ongeveer 600 zangers gaven o.l.v. Arie Pronk de mensen in de zaal een fantastisch concert. Toen Arie Pronk in 1963 bij ons mannenkoor kwam zei hij: “Mannen, doe je best en zorg ervoor dat we heel veel leden er bij krijgen.” Hij beloofde ons Goudse stroopwafels als het zou lukken. De inspirerende Pronk kreeg het voor elkaar om grote koren te dirigeren in de Rotterdamse Doelen (tot 1989 Kerstconcerten) en verder door heel het land. Later is Arie overgegaan naar de EO en werd hij muzikaal directeur van deze omroep. We kunnen nog steeds luisteren naar de Muzikale Fruitmand en naar Nederland Zingt. Je zou kunnen zeggen dat het muzikale kinderen van hem waren. Acht jaar lang is hij dirigent geweest bij CRM, dat dit jaar 90 jaar bestaat. Arie Pronk overleed in 1990. Ik zal proberen om over andere CRM-dirigenten in andere De Oud-Hagenaars iets te schrijven: Jan v.d. Waart, Rocus van Yperen, Chris Verhoog, Anne Posthumus, Cees Schrijver en Aad v.d. Hoeven.

Peter Willemse
wilbo@casema.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann