Herinneringen aan dansschool Ruby Dorany

Het interessante artikel van Boy Mulder in De Oud-Hagenaar van 21 maart riep bij mij veel herinneringen op. Net als hij heb ik De HBS Johan de Witt later het Johan de Witt Lyceum aan de Nieuwe Duinweg bezocht, alleen wat later dan hij. Ik deed eindexamen in 1960. Net al hij en vele anderen ging ik op dansles bij Ruby Dorany, het moet in 1957 of 1958 geweest zijn. En zijn herinneringen stemmen in veel opzichten overeen met de mijne.
In het statige herenhuis Statenplein 21 – ik zou het geen villa willen noemen – waren in de tijd dat ik er dansles kreeg twee danszalen, een op de begane grond in Franse stijl en een op de tweede verdieping in Italiaanse stijl. Ik kreeg dansles op de begane grond. Ruby Dorany werd daarbij geassisteerd door een mannelijke assistent wiens naam ik niet meer weet.

Ruby Dorany en Schoevers
Af en toe kwam er ook een oudere heer binnenlopen. Dat bleek de echtgenoot van Ruby Dorany te zijn; de heer A.A. Schoevers, president-directeur en oprichter van het bekende Instituut Schoevers, waar vele duizenden hun secretaresse-opleiding hebben genoten, onder wie onze demissionaire minister Hennis-Plasschaert en oud-burgemeester van Almere, Annemarie Jorritsma. Hij was een uitstekend danseur en draaide probleemloos mee bij het demonstreren van de passen van de dansen die Boy Mulder beschreef. Hij was toen een eind in de zestig en had het dansinstituut opgezet voor zijn vrouw die een bijzonder talent had voor show en die vaak optrad. Meer hierover en over de heer Schoevers is te lezen in een artikel in De Telegraaf van 10 januari 1963. U kunt dat zelf vinden op de site Delpher, waar u een groot aantal gedigitaliseerde kranten en andere publicaties kunt vinden. Ten tijde van het interview was hij 71 jaar en nog fit als een hoentje. In dat interview naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van Instituut Schoevers komt terloops aan de orde dat Ruby Dorany een jaar eerder, dus in 1962 bij een ongeluk was overleden en dat hij indachtig aan de herinnering aan haar zelf de dansschool voortzette. Dat heeft niet lang mogen duren, want hij overleed in mei 1975 op 74-jarige leeftijd. Dorany was overigens een artiestennaam, haar werkelijke achternaam was Watjes, dochter van een professor aan de TH (nu TU) Delft. De naam Dorany leeft voort in een dansschool in Den Haag.

Toeval
Toevallig kocht een goede kennis van mij na het overlijden van de Heer Schoevers, die met zijn echtgenote en later alleen op de eerste etage woonde, Statenplein 21 en vestigde er zijn verzekeringskantoor. Omdat mijn schoonouders in die tijd op nummer 18 woonden ging ik wel eens bij hem koffie drinken en zo was ik in de gelegenheid om het pand te bekijken waarin mijn ‘oude dansschool had gezeten. Het is inderdaad een kapitaal pand. Inmiddels zit er een ander bedrijf in, voor particuliere bewoning is het veel te groot.

V2’s
Boy Mulder wijdt ook enkele alinea’s aan de V2’s die vlak bij het pand van Schoevers enorme verwoestingen hebben aangericht als ze direct na het opstijgen op weg naar Londen uit hun baan geraakten en op verschillende plaatsen in Den Haag neerstortten. Doordat het Statenkwartier in de loop van de Tweede Wereldoorlog geëvacueerd werd, zijn daarbij geen Nederlandse slachtoffers gevallen. De omgeving van de Willem de Zwijgerlaan is tweemaal getroffen. De eerste maal rond de jaarwisseling 1944-1945 toen zo’n raket op de kruising met de Jacob Hopstraat neerkwam, de tweede maal was het raak bij de Anthonie Duijckstraat en de Van den Eyndestraat. Aan de afwijkende bebouwing zijn deze plekken nog duidelijk te herkennen.

Dick Moor
dickmoor@telfort.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann