CUVO verlaat Bautersemstraat na opening Haagse Duinen

Nu CUVO het uitvaartcentrum en crematorium Haagse Duinen aan de Ockenburghstraat heeft geopend, kan de uitvaartonderneming het pand aan de Bautersemstraat verlaten.

De verhuizing past bij de vernieuwing die CUVO doormaakt. Met het vertrek verlaat de organisatie een markante plek in Den Haag die tot de zomer van 2016 in gebruik was als kantoor en uitvaartcentrum.

CUVO De Volharding heeft de afgelopen 85 jaar op vele plekken in Den Haag zijn huisvesting gehad.

Toen eind jaren zestig bleek dat het pand aan de Prinsengracht 39 in Den Haag te klein werd, is er door het toenmalige bestuur van de coöperatie CUVO De Volharding U.A. besloten naar de Bautersemstraat te verhuizen. In 1972 vond de verhuizing plaats naar dit, voor die tijd, mooie en grote pand. In dit gebouw zaten 14 rouwkamers. Elke dag liepen hier gemoedelijk diverse families door elkaar heen. Troost vindend bij elkaar en vaak gezellig aan een bak koffie die je zelf kon kopen bij de koffiemachine.

Het was in die tijd een modern gebouw met vele rouwkamers, een aflegruimte en natuurlijk ook kantoren en een bedrijfskantine. Tevens was er een grote aula met kunstwerken van Ruudt Wackers, waar de nabestaanden op de dag van de uitvaart afscheid namen en dan vertrokken naar een begraafplaats of naar een crematorium.

Regentesselaan 9
Halverwege de jaren negentig werd besloten om het pand aan de Bautersemstraat 3 te verlaten. Het kantoor van CUVO/De Volharding werd verplaatst naar Regentesselaan 9 in Den Haag. Het pand aan de Bautersemstraat stond daarna grotendeels leeg. Op de eerste etage waren ruimtes ingericht die gebruikt konden worden voor de Islamitische en Hindoestaanse gemeenschap om afscheid te nemen van hun dierbaren. Echter bleek dat de CUVO hier zijn tijd te ver vooruit was. Er werd geen gebruik gemaakt van de faciliteiten.

Eind jaren negentig keerde CUVO vanaf de Regentesselaan weer terug naar de Bautersemstraat 3. Als buren kreeg de CUVO nu het uitvaartbedrijf Henning. Ook een van de grote namen in de uitvaartwereld van Den Haag.

Na een grote renovatie werd het pand in 2001 weer in gebruik genomen. Ook werd de rol van de ledenraad van de uitvaartcoöperatie wat minder. Er werd een apart uitvaartbedrijf CUVO B.V. gestart, weliswaar in handen van de coöperatie, maar met een eigen zelfstandige bedrijfsleiding. Ook werd Ad Patres gekocht en in Zoetermeer, waar 60.000 Hagenaars naar toe waren verhuisd, werd de Leopoldhove in gebruik genomen.

De Bautersemstraat is sneller verouderd dan verwacht, de verwachtingen van de mensen bij een uitvaart zijn ook sterk veranderd. De behoefte aan de voorzieningen in de Bautersemstraat nam elk jaar verder af. De mensen die van CUVO gebruik maken zowel de leden van de Volharding als de andere Hagenaars kozen voor de andere CUVO-vestigingen. In het bijzonder ons rouwcentrum aan de Ockenburgstraat 29. Sinds 9 april is daar het crematorium Haagse Duinen aan het rouwcentrum toegevoegd. Voor de Hindoestaanse groepen zijn daar speciale faciliteiten voor hun rituelen en tradities.

CUVO heeft vanaf zijn ontstaan in 1935 inmiddels 300.000 Hagenaars naar hun laatste rustplaats gebracht. En met het crematorium kan De Volharding weer tientallen jaren de taak van respectvolle en betaalbare uitvaarten waar blijven maken.

Wat gebeurt er nu met de Bautersemstraat 3? CUVO is al een tijd met de gemeente in gesprek, om te kijken of er een appartementencomplex voor sociale woningbouw gerealiseerd kan worden.

Per 1 mei gaat de ‘B3’ dicht en zullen alle CUVO-activiteiten elders in Den Haag en Zoetermeer plaatsvinden. Het collega-uitvaartbedrijf Henning blijft, in afwachting van de gemeentelijke plannen, voorlopig nog actief aan de Bautersemstraat.

De kantoorruimte op de eerste etage is inmiddels in gebruik genomen door een ander initiatief waarbij De Volharding betrokken is: De Hofpas.

Kortom, toch een soort afscheid van een bijzondere CUVO-locatie, waar heel wat historie ligt van De Volharding en veel van de medewerkers en natuurlijk ook voor de vele Hagenaars die in de Bautersemstraat afscheid hebben genomen van hun overleden dierbaren en naasten.

De CUVO en De Volharding zijn hetzelfde. CUVO betekent Coöperatieve Uitvaartvereniging De Volharding. De CUVO wordt meestal gebruikt om het uitvaartbedrijf mee aan te duiden en De Volharding voor al het overige waarmee de coöperatie zich bezighoudt. De Coöperatie de Volharding bestond oorspronkelijk uit winkels (COOP) en uit het ziekenfonds Azivo (Algemeen Ziekenfonds De Volharding). Voor verdere informatie zie: www.devolharding.nl.

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann