Kort samengevatte weemoed

Drie dikke ordners vol heb ik er inmiddels van. Soms kwamen ze bij mezelf op. Maar voor het merendeel kreeg ik ze van u, in reactie op mijn schrijfsels. Korte herinneringen aan weleer. Hieronder een selectie. In de hoop dat u zich nóg meer herinnert. Want wie weet komt het ooit nog eens tot een boekje. Opdat het nageslacht zal weten, dat vroeger heus niet alles beter was.

– Het blauwe hoekje, dat je rechtsboven van je belastingaangifte moest afknippen om spoed achter de afhandeling te zetten.

– Het begin van een -door je oma- gebreide sok, die om onverklaarbare reden altijd om je vuist moest worden gepast.

– Het uitwassen van katoenen maandverband.

– Bitakken van de onderkant van je auto tegen de roest.

– Witte lakens voor de ramen als er iemand overleden was (in Scheveningen).

– Pinda’s pellen op een uitgevouwen krant terwijl je met z’n allen naar ‘Paul Vlaanderen’ op de radio luistert.

– In openbare telefooncellen moest je een knop indrukken om het kwartje, dat je erin gedaan had, te laten vallen. Als je dat niet deed kon je degene die je belde wel horen, maar hij of zij jou niet.

– Proberen hoever je je vingers tussen de wringer kreeg.

– Pim-pam-petten aan tafel na het eten.

– Je autoraampje naar beneden draaien om je buitenspiegel bij te stellen.

– In de gymnastiekles of op straat ‘poten’ om te bepalen wie het eerst een teamgenoot bij een wedstrijd mocht kiezen. ‘Laatste hele’, ‘laatste halve’ en ‘bruggetje sluit’ waren de vooraf gemaakte afspraken om het poten te verfijnen.

– Meisjes deden een druppel nagellak op hun nylon om verder ‘ladderen’ te voorkomen.

– Toegang betalen voor het strand van Kijkduin.

– Gewoon een bromfiets kopen zonder je druk te maken om verzekering, rijbewijs of helm.

– Vóór 1957 mocht je nog 70 km per uur binnen de bebouwde kom.

– Eieren werden bij de kruidenier doorgelicht om te kijken of ze bedorven waren.

Dingen
– Een voetbal met een vetersluiting.

– Een puntzak met stroopwafelkruimels.

– Een aardappelkist in de schuur met een jute zak erop om ze warm te houden.

– Een VOS-cursus (Vrouwen Oriënteren zich op de Samenleving)

– Een perronkaartje.

– In een BH konden altijd nog wel sokken of watten als je vond dat je te weinig had.

Geluiden
– De kiestoon tussen kengetal en abonneenummer bij het draaien van een interlokaal telefoonnummer.

– Het lawaai van eigengemaakte donderbussen in Buismanblikjes of het geknal van een sleutel aan een lus van touw die je eerst volgepropt had met luciferslijpsel en daarna tegen een muur sloeg.

– Het geluid van het einde-regelbelletje op schrijfmachines en dan het geraas van de rol die daarna weer terug werd geschoven.

Beelden
– Een PTT-postbode in uniform met pet en zwarte, lederen zijtas. Hij kwam tot 1969 twee keer per dag. Rond acht uur ’s ochtends en rond een uur ’s middags.

– De teksten ‘Comestibeles’ en ‘Cigares et Cigarettes’ op winkelruiten.

– De winkels van Radio Gerese, Cycle Import en Stuut en Bruin

– Tochthonden. Dat waren lange rollen opgevuld textiel. Soms in de vorm van honden met pootjes en een hondenkop aan een langgerekt lichaam. Ze werden ’s winters tegen de tocht aan de onderkant van ramen gelegd.

– Met lammy gevoerde, zwarte, kunstleren handkappen op het stuur van je fiets.

– Littekens op je bovenarm van de polio- en pokkenprikken.

– Autokentekens die begonnen met de letter van de provincie waar de eigenaar van de auto woonde.

– Kolensjouwers, die met jute zakken op hun hoofd en met schoenen vol antraciet op een vooraf met kranten belegde route door het huis naar het balkon liepen waar het kolenhok stond.

– Het plafond van het schoollokaal was soms maandenlang beduimeld door kleine, natte propjes papier die we door de lege huls van een BIC-ball-point naar boven schoten als de meester of de juf even iets op het bord schreef.

– De blauwe tram naar Scheveningen.
– De lederwinkel van De Hoogh aan de Prinsegracht met in de etalage een opgezette koe.

Sferen
– Lange banken langs een witbetegelde muur, ’s nachts in een lege automatiek.

– Het gevoel dat je bekroop als de juf je rug afdroogde na het schoolzwemmen.

– Op station Hollands Spoor komt een puffende locomotief langzaam tot stilstand. Hol klinkt het slaan van dichtslaande treinportieren. Een man roept: “Koffiebierijsenlimonade! OkidootjePiccolootjeHaagsePost!”

– Op bouwerijen moesten zogenoemde ‘wakertjes’ voorkomen dat de aldaar opgeslagen bouwmaterialen werden gestolen. Maar als we het wakertje afleidden naar de ene kant, konden onze vriendjes aan de andere kant hele einden lichtgele pvc-pijp jatten. Want van die pijpen maakten we blaaspijpen waarmee we pijltjes schoten. Die pijltjes maakten we van strookjes krantenpapier en spuug.

– Straatlichten die aan kabels over de Soestdijksekade hingen en onregelmatig heen en weer schommelden als het waaide.

Geruchten
– Een naald aan een draadje boven je hand laten bungelen. Als de naald een cirkel beschreef zou je eerste kind een meisje worden. Als hij alleen maar heen en weer ging werd het een jongen.

– Als je een metalen kleerhanger uit het raam hing en die met een draad aan de antenne-ingang van je zwart-wit tv verbond kreeg je kleurentelevisie.

– Kinderlokkers bonden je aan een boom en in het ergste geval aten ze je op. Wat ze nog meer deden wist niemand.

– Door met z’n allen op de tv naar een metalen balletje te kijken dat steeds op een spijker naar links of naar rechts naar beneden viel en dan met z’n allen ‘naar links, naar links’ te denken zou, als het balletje dan links onderaan terecht kwam, het bestaan van gedachtekracht bewezen zijn.

– Puddingstukjes waren zware, moeilijk verteerbare koeken. Dat was geen wonder want de ingrediënten bestonden uit koekkruimels en andere etensresten die aan het eind van de dag bijeen waren geveegd van de vloer van de bakkerij.

– Bakkers kregen een bekeuring als ze vóór acht uur ’s ochtends verse kadetjes bezorgden die in de voormand van hun fiets zaten.

U weet vast nog veel meer. Dat gaat verloren voor het nageslacht als u het niet, voor het te laat is, mailt naar julius.pasgeld@deoud-hagenaar.email.

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann