Haagse exposeert met Instagramfoto’s

Met meer dan 11.000 Instagram-volgers en de naderende Dag van de Architectuur als aanleiding bundelden fotografe Renske Derkx (23) en de Stichting Dag van de Architectuur de krachten: samen realiseerden ze de expositie ‘Buildings are not Boring’. Vanaf dinsdag 9 mei zijn drieëntwintig werken te zien in het Atrium, woensdag 10 mei is de expositie officieel geopend door wethouder Joris Wijsmuller (Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur).

“Gebouwen zijn niet saai!” Wat begon als een grapje, groeide uit tot een hobby. En later tot een uit de hand gelopen hobby. De 23-jarige Renske Derkx begon tijdens een vakantie in Kopenhagen met het vastleggen van de kleurige gebouwen die de stad rijk was, erna kreeg ze ook oog voor het vormspel van de gebouwen in haar eigen stad: Den Haag.

#buildingsarenotboring
Ze weet u op een andere manier naar gebouwen te laten kijken; de stijl van fotografe Renske Derkx is puur minimalistisch en erg kleurrijk. Onder de hashtag ‘buildingsarenotboring’ weet ze haar ruim 11.000 Instagram-volgers te interesseren voor gebouwen. Bekende en minder bekende gebouwen – vooral in de regio Den Haag – fotografeert ze. Hiermee zet ze de stad Den Haag en dienst architectuur op de kaart bij een relatief jonge en internationale doelgroep.

In samenwerking met de Stichting Dag van de Architectuur combineert ze haar Instagram-werken en een aantal nieuwe foto’s tot de expositie ‘Buildings are not boring’. Onder meer het Wijnhaven-complex, Kessler-gebouw aan De La Reyweg en het CBS-kantoor in Leidschenveen zijn te zien in het Atrium.

Dag van de Architectuur
De Dag van de Architectuur (DvdA) in Den Haag brengt architectuur en stedelijke ontwikkeling onder de aandacht bij het grote publiek, bevordert de publieke belangstelling en vergroot kennis. Eén dag per jaar openen bijzondere gebouwen een dag lang de deuren voor architectuurrondleidingen en zijn er tal van speciale activiteiten zoals stadswandelingen, lezingen, films en (kinder-)workshops. Bezoekers krijgen onder begeleiding van gidsen een kijkje achter de schermen en komen meer te weten over de geschiedenis, de context en de architectonische waarde van gebouwen. Elk jaar wordt een thema vastgesteld, dit jaar is dat ‘Grenzeloze Kennisstad’

Renske Derkx
Renske Derkx (1993) studeerde in 2015 af aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Zij was hoofdredacteur van Scholieren.com en redacteur bij verschillende media, waaronder NU.nl, Metro, Sp!ts, 7Days, Harper’s Bazaar en Nouveau. Dat Renske meer dan een journalist is, blijkt wel uit het feit dat ze op haar zeventiende haar eerste boek uitbracht, genaamd Bekentenissen van een flapuit. De jonge schrijfster won met dit boek een tweede plek bij de Hotze de Roos Prijs.

Verder bewijst Renske niet alleen met haar camera te kunnen fotograferen, maar ook filmen gaat haar goed af. Haar eerste documentaire, genaamd Wat je bent, zeg je zelf, werd in maart op LINDA.tv gepubliceerd.

Buildings are not boring

Dinsdag 9 mei t/m vrijdag 19 mei, Atrium Stadhuis. Spui 70, Den Haag.

Meer info: dvda-denhaag.nl of instagram.com/renskederkx

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann