Waar is De Tijd gebleven…

Mijn vrouw en ik zijn geboren en getogen in Den Haag, van onze geboorte (1924, 1930) tot ons huwelijk in 1956 hebben we er gewoond. Daarna zijn we via Goes, Utrecht en Arnhem beland in onze huidige woonplaats Utrecht. Maar we hebben nog altijd een speciale band met Den Haag, ook al komen we er niet zo vaak meer. Van mijn oudste zus en zwager, die als enigen van de vier kinderen uit mijn ouderlijke gezin, in het Haagse zijn blijven wonen, krijgen wij regelmatig een stapeltje exemplaren van De Oud-Hagenaar. Bij het lezen daarvan slaat dikwijls een vonk van herkenning over.

Dat was ook het geval bij het artikel van Aad van Krevelen in het nummer van 4 april waar het o.a. ging over de kledingzaak De Tijd op de Paul Krugerlaan. Die zaak was van Bouke (zonder j) Alkema, een broer van mijn tante Cor, de echtgenote van oom Kees, mijn vaders oudste broer. Tante Cor en oom Kees woonden ook op de Paul Krugerlaan, nummer 113, een bovenhuis met een enorm hoge trap op de hoek van de Christiaan de Wetstraat.

Koektrommel
Bouke was geboren in Den Haag op 7 maart 1906 als zesde van de tien kinderen van Tjomme Alkema en Henriette Elisabeth (Jet) Heemskerk. Vader Tjomme was geboren in Friesland, in Stavoren en zijn vrouw kwam van Moordrecht. Zij trouwden in 1888 in Zegwaart, maar verhuisden spoedig naar Den Haag, waar zij een bakkerij op het Lamgroen exploiteerden. Die bakkerij werd later voortgezet door de oudste zoon Isaak Adrianus (Ies). Ook de jongere zoons Yme (Im) en Adrianus waren bakker. Als we bij tante Cor op bezoek kwamen stond er dan ook altijd een goedgevulde koektrommel van fors formaat op tafel, waaruit gul werd gepresenteerd.

Aalbessenstraat
De oudste dochter van Tjomme en Jet was Johanna (Anna). Zij was ongehuwd en bleef altijd bij haar ouders wonen, ook toen die verhuisden naar de Aalbessenstraat. Zij werkte als kraamverzorgster en heeft mijn moeder bijgestaan in de eerste dagen na de geboorte van mijn broer, mijn zussen en mijzelf.
Bouke trouwde in 1933 met de uit Boskoop afkomstige Jorina van der Veer. Zij vestigden zich in Den Haag, waar ze gingen wonen op de Paul Krugerlaan op nr. 198, boven hun winkel De Tijd. Zij waren gespecialiseerd in bedrijfskleding en hadden een grote collectie van o.a. overalls, stofjassen, schorten, verpleegsterskleding, laboratoriumjassen, etc. Ze verkochten ook ‘gewone’ en vrijetijdskleding. Bouke deed zijn best om een zo groot mogelijk deel van die collectie in de etalage uit te stallen; die etalage was dan ook overvol. Volgens mijn moeder waren ze niet goedkoop, maar leverden ze wel goede kwaliteit. Bij mijn weten hadden ze geen kinderen.

De Tijd
Op de vraag waar De Tijd gebleven is, kan ik helaas geen antwoord geven, want na ons vertrek uit Den Haag heb ik de zaak uit het oog verloren. Maar er zijn vast wel andere lezers die het wel weten.

Aat Oosterbroek
a.oosterbroek@planet.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann