Bevrijding Tweede Wereldoorlog

Elk jaar wordt in mei stilgestaan om op 4 mei – te herdenken, en op 5 mei de bevrijding te vieren. Drie dagen na de bevrijding – op 8 mei 1945 – was onze ‘persoonlijke’ bevrijder in Nederland aangekomen en de volgende dag – 9 mei 1945 – stond hij voor de deur op ons evacuatieadres Waldeck Pyrmontkade te Den Haag, namelijk onze oom: 1e luitenant Peter van Maastricht, Amerikaan, en familie van mijn moeders kant die lang voor de oorlog naar de V.S. emigreerden.

Hij was de eerste en enige Amerikaan die drie dagen na de bevrijding in Den Haag aankwam, in zijn Jeep met bestuurder Brox. Onze oom die vanuit Duitsland ons adres in Den Haag had gevonden en voedsel meebracht voor ons en de familie in Scheveningen.

Als 10-jarige reed ik de volgende dag – op 10 mei – mee in zijn Jeep, dat was spannend in zo’n auto die ik nog nooit eerder gezien had. In Scheveningen aangekomen waren er nog gewapende Duitse soldaten, maar die salueerden naar ons!

Mijn moeder had een dagboek (55 blz.) bijgehouden van 29 april tot en met 13 mei 1945, en onze oom had brieven geschreven (25 blz.) over dezelfde periode; samen geeft dat een goed beeld van de gebeurtenissen in die moeilijke periode.

Bijgaande foto – met oom en de Jeep – kreeg ik veel later met nog meer informatie van nazaten van onze familie in de V.S., waarmee nog steeds goede en dankbare contacten zijn.

Piet Bal
pietbal@upcmail.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann