Duitse inval op school in 1941

De Aloysiusschool van de Brouwersgracht op de hoek van het Hoogezand. De nonnen hadden daar een school samengesteld, die begon als je twee jaar was en eindigde op je zeventiende. Tenminste als je alles wilde doorlopen. Er was maar één hoofd van de school: Soeur Magdala, een bijdehante tante die ook aardig was. In ditzelfde gebouw zat ook natuurlijk het klooster van de franciscanessen, de Soeurs.

Beneden was de ‘bewaarschool’, het heette later de ‘Fröbelschool’, wat nu groep 1 en 2 is. Daarboven, op de eerste verdieping, zaten klas 4, 5 en 6 (groep 6, 7 en 8) en weer een etage hoger zat de mulo. Groep 3, 4 en 5, dat was toen klas 1, 2 en 3, zaten in een aanbouw helemaal links boven de speelzaal. Het lokaal van klas 3 = groep 5, waar ik toen in zat, was eigenlijk het verbindingstuk tussen de aanbouw en het oude pand. Dit alles ter verduidelijking van wat daar gebeurde.

Op zekere dag kwam Soeur Magdala onze klas binnen met twee heren en een Duitse soldaat. Wij moesten allemaal onze pen neerleggen en naast de bank gaan staan. Even werd er gesmoesd met de juf, toen moesten wij ons omdraaien en de klas verlaten in stilte en zonder iets mee te nemen, het was heel spannend. Aan het gangetje zat een hal, daar hebben we zeker een half uur in stilte moeten wachten, waarop? Geen idee. De heren met Soeur Magdala gingen weg en wij konden weer naar binnen en verder gaan met de les.

Wat zat hier achter?

De heren waren de school in gekomen en hadden naar het hoofd van de school gevraagd. Zij zeiden, dat er de derde klas wilden controleren op verboden teksten en geschriften. Dat meisje wilden zij oppakken met die gewraakte geschriften. Soeur Magdala begreep dat dit meisje in de derde klas mulo moest zitten, waarschijnlijk wist zij ook wel wie het was. Zij zag kans een andere non naar de mulo te sturen om te waarschuwen dat de moffen kwamen controleren, en leidde de heren met een pokergezicht naar de derde klas lagere school. Alle kastjes, tassen en kleding werden gecontroleerd, ook wijzelf op de hal.

Daarna vroegen de controleurs of er nog een andere derde klas was. Jazeker, op de tweede verdieping was de derde klas mulo, zij moesten nog de hele lange weg door de delen van de school lopen, eer zij in de derde klas mulo aankwamen. Ook hier grondige controle, zij hebben er niets gevonden. Daar hebben de nonnen dus wel voor gezorgd.

Zo heeft Soeur Magdala haar steentje bijgedragen aan het Het Verzet.

Riet van der Bol
r.vander.bol@hetnet.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann