Bevrijdingsdag in Den Haag

Bevrijdingsdag in Den Haag? Waarván, ‘de Bevrijdingsdag’? Waarín zijn wij onvrij? Is er eigenlijk vandaag de dag nog wel iets benauwends in Den Haag waarvan we bevrijd moeten worden?

Er is voor mij maar één Bevrijdingsdag geweest, toen, die vijfde mei 1945! Want pas na jaren kwam het antwoord op de vraag wat voor mij onvrijheid was, gedurende die vijf jaar bezetting.

Was het het in beslag nemen van mijn fiets door die vreemde soldaten op de Laan van Meerdervoort, was dat onvrijheid?

Het in beangstigende stilte afwachten van het neerstorten in de Indigostraat van de mislukte gelanceerde V-2 op nieuwjaarsochtend 1945?

Het tussen de tramrails op de Paul Krugerlaan wegbreken van de houten bestrating als roetwalmende brandstof voor in de noodkachel thuis?

Het zeven van de locomotieven kolen-cokes-as op het spoor in de Waldorpstraat voor in het fornuis waarop mijn moeder de tulpenbollen en de suikerbieten kookte?

De vieze, penetrante geur uit de etensgamellen in de uitdeelpost van de Centrale Keuken in de school aan de Delagoastraat?

De bedrukkende stilte in de kapperssalon aan de De la Reyweg, waar de zaak vol zat met das Signal lezende, zwart geüniformeerde, WA-lijfwachten, gelegerd in het ‘Tehuis voor Onbehuisden’ aan de overkant van de weg?

Het razende geluid van de laag overvliegende, door Hagenaars bemande, jachtbommenwerpers die het bevolkingsregister Klijkamp op de Scheveningseweg vernietigend bombardeerden?

Tijdens het luchtalarm de muffe lucht in de openbare schuilkelder op het Veluweplein?

De angst van mijn vader en moeder toen ik te laat thuiskwam op de dag van het fusilleren van de jongens op de Parallelweg en het doodschieten van de plunderaar op het Spui?

Het ronddolen op de puinhopen van het – per abuis – gebombardeerde Bezuidenhout?

Het beeld van de – als vergelding – kaalgeschoren buurvrouw uit de Hulshorststraat, omdat ze haar man, die het illegale Parool rondbracht, had aangegeven?

Het onbegrepen NSB-concentratiekamp in het geëvacueerde Duindorp?

Ja, zeker, dit alles bleek mijn onvrijheid geweest te zijn!
Toen, die vijfde mei, dat was dé… Dat was míjn bevrijdingsdag!

Die dag die voorafging aan mijn Haagse vrijheid, die ik nog dagelijks ervaar in de rozen van het Westbroekpark, Golden Earring, kindergejuich vanuit het openluchttheater, het als een Archimedes drijven in de het openluchtzwembad in het zonnige Zuiderpark, Eline Vere in de Koninklijke Schouwburg, de City-Pier-City, het gekrioel op de Haagse Markt, de krokussen op het Voorhout, Vlaggetjesdag…

En dat alles samen met al die andere, vrije Hagenaars en gelukkig nog steeds samen met haar, die ik voor het eerst kuste op dat portiek in de Terletstraat, toen die avond, op onze Bevrijdingsdag in Den Haag, 5 mei 1945.

Jan Schrauwen
janina@casema.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann