John Vroom in de Fiat 124 Sport Spider

Mijn vader reed Fiat en mijn oom George had een Fiat-sub-dealerschap op de begane grond van de Nirwana-flat aan het Willem Witzenplein in Den Haag, waar ik als kind al achter het stuur van zijn auto’s kroop en er lustig op los fantaseerde hoe ik ze met mijn eigen geluiden de bochten door stuurde en ze sportief de sporen gaf.

Sturend aan de dunne, grote stuurwielen en schakelend met die lange poken die rechtstreeks uit de bodem kwamen. Zo is mijn liefde begonnen voor Fiat en later het Italiaanse design in het bijzonder. Toen al was ik helemaal gek op die donkergrijze Fiat 1500 Cabriolet met roodleren bekleding van mijn oom George. Ik kan mij nog herinneren dat Rob de Nijs in zijn beginjaren er ook zo een had, maar dan in het donkerblauw. Begin jaren zeventig kocht ik mijn eerste auto. Een gloednieuwe Fiat 850 Sport Coupé, bij Fiat-dealer Swart in de Parkstraat. Een donkergroene met naturel-skai bekleding. Wat was dat en nog steeds, een elegante coupé en dat was in dezelfde periode dat Fiat de 124 Sport Spider introduceerde. Een ontwerp van de beroemde Italiaanse ontwerper Pinin Farina en dat staat gelijk aan een strak, stijlvol, elegant en vooral waanzinnig mooi design. Slanke, lage voorkant met een fraaie smalle grille. Mooie taille met ronde vormen en een aparte wat gevleugelde achterkant. Opvallend mooi gevormde deurhendels met vierkante drukknoppen. Gewoon een genot om naar te kijken, althans wat mij betreft. En dat is nog maar de buitenkant.

Sportief
Naar het interieur kan ik tijden met bewondering en genoegen kijken. Toen en nog steeds. Lekkere goedgevormde sportieve kuipstoelen. Hoofdsteunen kenden wij toen nog niet. Echt een twee plus twee, want achterin was slechts plaats voor twee bevriende dwergen zonder benen. En dan dat dashboard, fraai imitatiehout met een aantal mooie klokken. Beperkt aantal knoppen en links van het stuur het gebruikelijke Fiat-richtingaanwijzer en -verlichtingshendel. Prachtig houten sportstuur, dat ik in een kleiner formaat in mijn 850 Sport Coupé had. Als je een Fiat start, krijg je gelijk dat opzwepende gevoel dat hij er zin in heeft om je op sportieve wijze op pad te sturen. Heerlijk en dat geldt ook voor deze 124 Sport Spider. Het dak ligt in een paar tellen opgevouwen achter je, dus tijd om ongegeneerd te genieten van deze klassieke cabrio. Schakelen gaat soepel, maar met een goed gevoel van inleggen in de versnelling, als u begrijpt wat ik bedoel. Geen stuurbekrachtiging, dus ook hier echt sturen, waarbij je voelt wat er tussen de wielen en de weg gebeurt. Dit is naar mijn idee het echte cabriorijden. Wind door de haren en gassen, sturen, schakelen en remmen en dat in een echte Italiaanse bolide met een stoer motorgeluid en fraaie vormen. Grappig dat ik bij dit soort auto’s altijd moet denken aan die echte Italiaanse diva’s, zoals Sophia Loren. Niet zo gek eigenlijk als ik er wat langer over doordenk. Toch?

John Vroom (autojournalist)
johnvroom@planet.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann