Damclub Den Haag viert honderdjarig jubileum

Wie foto’s van dammers bekijkt uit lang vervlogen tijden ziet meestal statige heren in keurig zwart pak die uiterst serieus hun dampartij bestuderen. Altijd onder doodse stilte en meestal ook nog onder het genot van een goede sigaar. Anno 2017 is er veel veranderd. Afgelopen december speelden Roel Boomstra en Jan Groenendijk, gesponsord door het hiphop-label TopNotch, hun flitsende WK-match in Den Haag. En begin april stal de negentienjarige Martijn van IJzendoorn uit Wateringen de show op het Nederlands kampioenschap. Steeds jonger bereiken jonge damtalenten de top.

Damclub Den Haag vormt op deze ontwikkeling geen uitzondering. Dit jaar viert de Haagse damvereniging het honderdjarig jubileum. De vereniging is het resultaat van diverse fusies in de twintigste eeuw. Het was in januari 1917 dat een aantal mannen bijeenkwam in café Eikelboom aan de Schoolstraat om een damclub op te richten. Op 17 januari was de oprichting van Wie Zoekt, Die Vindt of kortweg WZDV een feit. De vereniging begon met slechts zes leden, maar dit aantal werd al snel groter door het organiseren van allerlei evenementen. Zo werd de toen zeer bekende Rotterdamse dampromotor Henri J. van den Broek enkele malen uitgenodigd voor het geven van een simultaanwedstrijd. Onder toeziend ook van talrijk publiek maakte deze ervaren dammer meestal korte metten met de vele tegenstanders.

Bruisend damleven
WZDV was niet de eerste damvereniging in Den Haag. Toen men zich in 1918 aansloot bij de Nationale Dambond telde deze pas zo’n 500 leden. Daarbij hoorden echter ook de dammers van twee andere Haagse verenigingen: Door Inspanning Ontspanning, dat al in 1906 opgericht werd, en Mutua Delectatio, Latijn voor Wederzijdse Vreugde, uit 1913. Die laatste vereniging verdween al weer eind jaren dertig. Maar het was in 1929 wel de eerste Haagse damclub die de nationale damtitel veroverde.

Het lidmaatschap van de bond leidde in 1919 direct tot succes. Het eerste team van WZDV werd kampioen van de 3e Klasse Zuid, waar het moest uitkomen tegen verenigingen uit Den Haag, Rotterdam en Roosendaal. Vervolgens moest gespeeld worden tegen de kampioen van de 3e Klasse Noord om het algeheel 3e klasse kampioenschap. De uitwedstrijd tegen Haarlem ging met 12-8 verloren maar twee weken later werd in Den Haag met 14-6 gewonnen zodat WZDV zijn eerste nationale titel kon bijschrijven.

In de jaren daarna nam het dammen een grote vlucht en zeker in Den Haag was het ongekend populair. Vrijwel iedere wijk had zijn eigen damclub. Maar er waren ook verenigingen voor aanhangers van politieke of godsdienstige stromingen. Veel van deze verenigingen was geen lang leven beschoren en fusies kwamen met de regelmaat van de klok voor. In 1932 sloot het Vereenigd Haagsch Damgenootschap zich aan bij WZDV. En dit damgenootschap was in 1926 weer ontstaan uit de Zuiderdamclub uit Spoorwijk en damclub ’t Centrum.

Scheveningen en HCDV
Twee verenigingen speelden echter een zeer belangrijke rol in de historie van Damclub Den Haag. Damclub Scheveningen werd al in 1923 opgericht en bleek een constante factor in de damwereld. Een prominent lid van Scheveningen was internationaal grootmeester Jack de Haas, die in 1908 de eerste landskampioen van de Nederlandse Dambond werd en deze prestatie nog driemaal wist te herhalen. In 1931 verhuisde hij naar Scheveningen waar hij in 1940 overleed. Hoewel het een gezonde vereniging leek, besloot men in 1963 op zoek te gaan naar een fusiepartner en vond die in WZDV. Gezamenlijk ging men onder de naam SWZDV verder. In 2005 werd Damclub Scheveningen opnieuw opgericht en is nog steeds een bloeiende vereniging.

In 1933 besloot een tiental dammers een christelijke damvereniging op te richten met de welluidende naam Haagse Christelijke Damvereniging, of kortweg HCDV. Een van de hoogtepunten was de organisatie van een invitatietoernooi ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum. Voor het eerst kwam er een Russische speler naar het westen. Iser Kuperman won het toernooi en veroverde later dat jaar de wereldtitel in een match tegen de Canadees Deslauriers.

Begin jaren zeventig ging het met zowel SWZDV als HCDV wat minder. De verenigingen die beiden in de omgeving van Het Zuiderpark spelen, besluiten tot een fusie en gaan onder de naam Damclub Den Haag verder. De samenwerking met wijkvereniging Zuiderpark wordt voortgezet en men verhuist samen van de Apeldoornselaan naar het voormalig badhuis aan de Escamplaan, de locatie waar heden ten dage nog gespeeld wordt.

Nieuwe successen
In de negentiger jaren breekt een bloeiperiode aan onder bezielende leiding van voorzitter Jan Kok en een aantal enthousiaste bestuurders. Er wordt aan tal van evenementen meegewerkt zoals het wereldkampioenschap dammen in 1994 in het oude stadhuis aan de Javastraat. De vereniging zelf organiseert drie keer een uitputtende eendaagse dammarathon die door de Rus Alexander Schwarzman gewonnen wordt. En later is de vereniging zeer actief in Stichting The Hague Open, die van 2000 tot en met 2010 een jaarlijks zomerdamtoernooi organiseert. Dit evenement dat een week duurt, trekt jaarlijks een groot deel van de internationale damtop naar Den Haag. Laatste wapenfeit is de organisatie van het Haagse deel van de match om de wereldtitel in december 2016. Er wordt gespeeld in de Eerste Kamer en in een glazen huis op het Plein. Het spektakel tussen Boomstra en Groenendijk wordt afgesloten in het Zuiderstrandtheater in de Scheveningse haven.

De grootste successen van de afgelopen decennia heeft DC Den Haag te danken aan de jeugd. Halverwege jaren negentig wordt een zeer succesvolle jeugdopleiding gestart. Een grote groep dammertjes traint en speelt wekelijks op de clubavonden op dinsdagavond en neemt deel aan wedstrijden. Er volgen al snel nationale titels en het hoogtepunt is de Europese titel van Stefan Stapper in 2003.

De successen trekken ook veel nieuwe leden, waardoor het eerste team ook steeds sterker wordt. De vereniging heeft er altijd voor gekozen om geen spelers te betalen voor hun wedstrijden. Sterker nog: leden moeten zich plaatsen voor het eerste team via de onderlinge competitie op de clubavond. Hierdoor is de vereniging altijd gezond gebleven met veel trouwe leden. Begin jaren negentig schommelde Den Haag nog tussen Tweede en Eerste Klasse van de nationale dambond. Maar in de nieuwe eeuw begint de opmars omhoog. Met drie spelers uit de eigen jeugdopleiding wordt in 2006 promotie naar de Ereklasse bereikt. In dit damwalhalla missen de Hagenaars echter de broodnodige ervaring tegen de vaak internationale topspelers dus het verblijf blijft beperkt tot één jaar.

De toekomst
Ook nu heeft de vereniging met Berke Yiggiturk en Emre Hageman twee ijzersterke jeugddammers in huis. Berke is regerend kampioen in de aspirantenklasse (13-16 jaar) en Emre pakte in 2016 verrassend de titel bij de pupillen (10-13 jaar). Beiden nemen deel aan het jeugdopleidingsplan van de nationale dambond. Samen met andere jeugdspelers zorgen zij voor de nodige verjonging van de damsport.

Er is uiteraard plek voor mensen die mee willen bouwen aan de volgende honderd jaar van de vereniging. Op www.damclubdenhaag.nl kunnen ambitieuze thuisdammers de weg vinden naar de club. Want de échte geheimen van de edele damsport ontdek je bij een club…

Gerard de Groot
gerard@grodim.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann