Al 40 jaar ‘selamat makan’ in Bezuidenhout

Een drietal heren stapt binnen en wordt vriendelijk ontvangen door het personeel. Terwijl de heren voorbij de vitrine schuifelen, waar lekkernijen hun aantrekkingskracht uitoefenen, bestelt een jonge bezoekster een maaltijd om mee te nemen. Indonesisch restaurant Sarinandé op de Adelheidstraat viert dit jaar haar 40-jarige jubileum. Een bijzondere mijlpaal die bereikt is zonder ooit in te boeten op de culinaire kwaliteit van de keuken. Deze unieke plek in Bezuidenhout trekt al decennialang met haar midden-Javaanse keuken en sympathieke service veel klanten uit de buurt en ver daarbuiten aan.

Al sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw zijn Indonesische gerechten niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Restaurant Sarinandé gaat een eind mee terug in die historie.

Een oude menukaart uit 1977 van het restaurant toont een veelzijdig aanbod met gerechten als gado-gado, babi kecap en spekkoek, die nu nog altijd op de kaart te vinden zijn. Het restaurant is inmiddels een echt begrip geworden in de stad, die sterk verweven is met de bijzondere Aziatische archipel.

In 1977 begon de familie Sih een eethuis met een toko, dat al snel bekendheid kreeg in de stad. De familie, afkomstig uit midden-Java, startte met Sarinandé – een Indonesische meisjesnaam – met gerechten die typisch zijn voor hun streek. Deze keuken is mild, rijk van smaak en perfect afgestemd op de gevarieerde smaak van de Hagenaars. De oeroude recepten zijn van generatie op generatie overgedragen en worden tot op de dag van vandaag op de traditionele manier klaargemaakt.

Culinaire passie
Vanaf de jaren tachtig was restaurant Sarinandé al befaamd in de wijde omtrek vanwege haar Indonesische specialiteiten, die ook voor vegetariërs zeer geschikt waren en nog altijd zijn. Mensen die werkzaam zijn op de ministeries, maar ook studenten van scholen in de omgeving weten het aangename restaurant te vinden. Sarinandé bouwde de diensten uit en levert tegenwoordig voor cateringgigant Albron catering aan enkele ministeries, zoals de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken. Maar de passie is zo groot, dat Sarinandé ook aanwezig is op grootschalige evenementen, zoals het Kwaku-festival, de huishoudbeurs, de Tong Tong Fair en vele andere culturele vieringen. Op de Tong Tong Fair is de Indonesische culinaire specialist een bekend gezicht. Al 25 jaar lopen vele bezoekers bij de opening van het festival linea recta naar de stand van de jubilaris, om te ontbijten met sublieme satés. Op de bruisende evenementen worden de gerechten van Sarinandé als zeer smaakvol ervaren.

Authentiek
De pure midden-Javaanse keuken, bemand met zeer bekwame koks, bestaat uit gerechten die vanaf de basis op authentieke wijze worden bereid. Hierbij wordt het gerecht vanaf de basis opgebouwd. Het is arbeidsintensief om noten te vermalen om er saus van te maken, maar deze inzet is dan weer te proeven in het eindresultaat. De menukaart levert veel keuzemogelijkheden uit de rijke keuken. Pittige vissoepen, complete rijsttafels, smaakvolle snacks, vleesgerechten, krokante tahu en gesmoorde groenten; klassieke gerechten worden afgewisseld met originele toevoegingen. Ook is het mogelijk een eigen menu samen te stellen.

Speciale viering
In de vroege avond is het restaurant bevolkt met mensen van diverse pluimage. Enkele gasten wagen zich op het sfeervolle terras aan de achterzijde, dat uitkijkt op een heldere hemel. Een enkeling is zelfs sinds de lunch blijven zitten aan zijn tafeltje, onder het genot van een goed boek. Binnen vullen de geurige kruiden de ruimte en doen de gasten watertanden. Hier is het gezegde van de Indonesiër voelbaar: dat eten de meest prominente plek in het dagelijks leven inneemt. Aan een tafel wordt gele rijst besteld. “Weet u; gele rijst is om iets speciaals te vieren”, merkt de serveerster op.

“Nou, dat is dan heel toepasselijk”, zegt de bezoeker op vrolijke toon. Indonesisch restaurant Sarinandé heeft vanaf de zomer aantrekkelijke acties. De Indonesische culinair specialist bevindt zich op de Adelheidstraat 53 in Den Haag en is van maandag tot en met zaterdag geopend.

Ferdy Karto
info@ferdykarto.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann