John Vroom in de Vauxhall Viva

Ook een auto die nooit zo bekend is geworden in Nederland. Even voor het betere begrip: General Motors had in Europa het merk Opel en in Engeland het merk Vauxhall met van elkaar verschillende modellen. In Nederland waren beide merken leverbaar.

Momenteel hebben beide merken dezelfde modellen en is Vauxhall, een Opel dus met een Vauxhall-badge, alleen nog leverbaar in de UK. Maar destijds was Vauxhall een Brits merk met een eigen modellijn en in 1965 introduceerde zij de nieuwe Viva. Een topper daar en met een beperkt succes in Nederland. Een leuk en apart model. Een echte ‘vertegenwoordigersauto’ met een opvallend design met een oplopend knikje onder de achterruit. Veel chroom in die tijd op de wat luxere uitvoeringen en verkrijgbaar in een aantal versies zoals de standaarduitvoering, een beetje kaal met alle basics van toen, maar ook de Viva de Luxe, de Viva SL met nog meer chroom, een andere grille, mooiere stoelen, houten dashboardinleg, armsteun achterin, geen achterbank, maar twee luxe gevormde stoelen, een afsluitbaar dashboardkastje en meer van dit soort luxe zaken voor die tijd.

Ik kan hem mij nog goed herinneren, omdat ik tijdens een zomervakantie eind jaren zestig bij mijn oom en tante in Harrow in Engeland logeerde en vriendje werd van het buurmeisje. Ze heette Linda en ik weet nog dat zij regelmatig het plaatje Everlasting Love van Love Affair draaide en ik hoopte dat dit voor mij bestemd was.

Haar vader was verzekeringsagent en kreeg een nieuwe zakenauto. Ja, u raadt het al, een donkergroene Vauxhall Viva, waarbij hij mij uitnodigde voor een proefritje. Waarschijnlijk wilde hij meer weten wie er met zijn dochter hand in hand liep, maar dat terzijde. De Viva was natuurlijk een beetje Opel-niveau, maar de meest luxe SL-versie sprak mij wel aan. Het rijden was niet spectaculair. Ik kan mij nog herinneren dat net als bij de Opel Kadett het stuur wat scheef in het interieur stond. De linkerkant was wat lager dan de rechterkant, zodat je er niet echt lekker achter zat. Wat ik mij ook nog kan herinneren is dat de Vauxhall-dealer op een wat binnenstadachtige plek zat in Den Haag aan een gracht. Ben daar met mijn vader wel eens een keer geweest, want de directeur was een kennis van hem. Er staat mij iets bij van de Schedeldoekhaven. De Vauxhall Viva was gewoon een hele leuke auto voor die tijd met voor mij wat extra sweet memories.

John Vroom (autojournalist)
johnvroom@planet.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann