Naar de film in Theater Dakota in Escamp

Euro Cinema is definitief gesloopt. Maar er is tegenwoordig tóch heel veel film in Escamp. In Theater Dakota zit een volwaardige bioscoop. Met dagelijks minimaal twee filmvoorstellingen (behalve maandag). Met hele goede films. Met speciale kindervoorstellingen. Allemaal te zien vanaf de 60 zeer luxe stoelen met enorm veel beenruimte.

In De Oud-Hagenaar van 21 maart 2017 beklaagt Richard de Mos ons stadsdeel Escamp omdat er na de sluiting van Euro Cinema geen volwaardige bioscoop meer te vinden zou zijn. Dat klopt niet! In de Zuidlarenstraat bevindt zich sinds drie jaar een heuse dépendance van het Haags Filmhuis. Met 60 zeer ruime en comfortabele stoelen. Met de modernste projectie-apparatuur voor een prachtig beeld op het filmdoek. Elke dag, behalve op maandag, worden er minimaal twee films vertoond. Eentje om 4 uur ’s middags en eentje om 8 uur ’s avonds. Op vrijdag zijn er zelfs vier voorstellingen en op zaterdag drie. Op de woensdagmiddag en op zaterdagmiddag zijn er speciale kinderfilms geprogrammeerd. Alle films zijn van topkwaliteit! Alle films die in de Oscar-prijzen vielen de afgelopen jaren zijn in de Zuidlarenstraat te zien geweest. Geen wonder dat steeds meer mensen uit Moerwijk, Morgenstond, Bouwlust, Vrederust, Leyenburg en de rest van de wereld de weg naar Theater Dakota hebben weten te vinden.

Kwaliteit
Als dépendance van het Haags Filmhuis vertoont Dakota meestal iets andere films dan bijvoorbeeld Pathé. Echte grote ‘blockbusters’ zitten er niet bij. Kwaliteit staat voorop. Maar dat betekent niet dat er geen films voor een groter publiek worden vertoond. Het afgelopen jaar zijn bijvoorbeeld te zien geweest: Publieke Werken, Knielen op een Bed Violen, Tonio, Absolutely Fabulous, Once Upon A Time In The West, Moonlight en Het Doet Zo Zeer. Een film als Star Wars VII kun je er niet verwachten, maar de schitterende ‘ruimtefilm’ Gravity met George Clooney en Sandra Bullock wél.

Het programma verandert elke week, net als in elke andere bioscoop. Welke films er draaien wordt aangekondigd in de filmladder in Den Haag Centraal, tevens op pagina 3 van de Zuidwester Krant en natuurlijk op de website www.theaterdakota.nl.

Gratis koffie
Theater Dakota heeft nog twee bijzonderheden in huis. De eerste is de “Ouderwetse Gezellige Filmochtend”. Op vrijdagmorgen om 11 uur, twee maal per maand. Speciaal voor de wat oudere buurtbewoners. Met een gratis kopje koffie en bonbonnetje en met een (plas) pauze. Heel leuk!

De tweede bijzonderheid is het project “Naar De Film Met Rob”. Twee keer per maand op dinsdagavond houdt Rob Lubbersen (ondergetekende!) een inleiding bij de film die dan draait. Van half acht tot acht uur als de film begint. Met een toelichting op de makers, de spelers, de achtergronden en Het Thema van de film. Heel boeiend (al zeg ik het zelf)! En ook bij Rob wordt u getrakteerd op een gratis kopje koffie en is er gelegenheid om na de film nog wat gezellig na te praten in de foyer. Doen!

Ook ik heb in mijn jeugd regelmatig Euro Cinema aan de Leyweg bezocht. Ik woonde aan de Wezelrade met mijn ouders, broer en zusters. Dus de bioscoop was vlakbij. Ik herinner me vooral dat de Sound of Music ontzettend lang te zien was, maar ook dat ik er Lawrence of Arabia zag en een film met Cliff Richard, ik meen ‘On the Beach’. Vooral herinner ik me dat ik als puber met een stel vrienden naar een nachtvoorstelling ging waarvan wij dachten dat het een sexfilm was. Die had als titel ‘Everything you always wanted to know about sex, but were afraid to ask’. Dat leek ons heel spannend! Helaas, het bleek een nogal literaire film van Woody Allen, die we pas later zijn gaan waarderen. De meest erotische scene in de film was een shot waarin Woody verkleed als spermacel verdwaalde in een gigantische stoffen vagina van zeker twee meter hoog. Daar kwamen we niet voor! Enfin, Euro Cinema is niet meer. Zelfs de resten zijn nu gesloopt. Maar voor films kan iedereen nu dus prima terecht in de Zuidlarenstraat. In Theater Dakota!

Rob Lubbersen
roblubbersen@ziggo.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann