Den Haag op aardewerk (deel 2)

In 1918, nu bijna 100 jaar geleden, liet de Haagse Stichting Kinabu in Maastricht een aandoenlijk kop en schoteltje maken. Kinabu staat voor ‘Kinderen naar buiten’ en was de naam van een stichting, die zich ten doel stelde ‘ondervoede en/of zieke stadskinderen bij pleegouders in landelijke gebieden onder te brengen’.

Het kop en schoteltje was een bedankje aan de pleegouders, die een Haags bleekneusje hadden opgevangen.

De ene kant van het kopje laat twee kleine armoedzaaiers zien voor een achtergrond van kazernewoningen, de andere kant hetzelfde stel na de uitzending: keurig gekleed en gezond met een achtergrond van ruimte en zonneschijn! Daartussen de tekst: ‘van uw dankbaar pleegkind’ en het jaartal ‘1918’.

Op het schoteltje staat voluit: ‘Centrale Commissie Uitzending van Nederlandsche Kinderen naar Buiten – 1918’.

Overigens blijkt op Google dat de stichting in 1918 ook buitenlandse kinderen naar Nederlandse pleegouders haalde. En ook die laatsten kregen als aandenken de kop en schotel.

Een heerlijk setje uit onze verzameling Maastrichts aardewerk!

Zelf ben ik (Willem) in (vermoedelijk) 1942 ook ‘uitgezonden’, net als mijn zus. Een en andere werd geregeld door ene mevrouw Philippo. Was dit namens Kinabu?

We gingen met een grote groep kinderen per trein naar Zutphen. Daar aangekomen werden we per paard en wagen onder boerenfamilies in de dorpen Vierakker en Wichmond verspreid. In 1943 (10 jaar) ben ik op dringend advies van huisarts dokter N. de Voogd ‘voorgoed’ naar Vierakker vertrokken en ging daar naar school. Het werden gelukkige jaren op de boerderij waar ik met liefde aan terug denk. Na de oorlog heb ik de familie tot aan hun overlijden jaarlijks bezocht.

Willem en Anke Meershoek
w.meershoek@hetnet.nl
0348-472857


In januari jongstleden hebben wij een boek uitgegeven met de naam Vaderlandse Geschiedenis op Maastrichts Aardewerk. Het gaat over aardewerk, waarop een jaartal staat vermeld. Aardewerk, dat vertelt over Vaderland en Koningshuis, over oorlog en vrede, over jubilea van bedrijven en personen. Ontworpen en gemaakt om vreugde, verdriet of trots tot uiting te brengen. In het boek staat 462 foto’s op 128 bladzijden. Prijs van het boek 20 euro, verzendkosten 4,50 euro. Rekening NL17 INGB 0000 424186 t.n.v. W. Meershoek te Montfoort. Ophalen en tevens bezichtigen van onze verzameling Maastrichts aardewerk in overleg: zie telefoonnummer.

Sinds enkele jaren geven wij gratis een powerpoint-voorstelling over Maastrichts aardewerk voor Stichtingen, Vrouwenverenigingen, Bejaardenclubs, Probus, Rotary, Lions, Historische Verenigingen en dergelijke. Leden daarvan mogen Maastrichts aardewerk ter beoordeling en taxatie meenemen. Aanvragen: zie mailadres.

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann